Til alle interesserte!

Hele uke 5 feirer Nordland fylkesbibliotek  samenes nasjonaldag, og i den anledning har vi blant annet gleden av å vise foredraget «Riebansilba- himmelens revesølv» av Grethe Gunneng LIVE fredag 4. februar kl 11.00. Arrangementet varer en time, og er satt av 15 minutter til kommentarer og spørsmål i etterkant.  Presentasjonen vil tas opp og være tilgengelig på våre nettsider og på Facebook t.o.m 6. februar. Til alle folkebibliotekene: kanskje denne kan deles på storskjerm i biblioteket? Eventuelt så kan dere dele videoen på egne plattformer i etterkant av møtet?

Grethe Gunneng har lang erfaring som billedkunstner, og er sterkt engasjert i bærekraft og miljøetikk.  Hun har samiske og kvenske aner, og setter ofte fokus på den visdommen som ligger i urfolks verdensanskuelse, der mennesker, dyr og natur er avhengige av hverandre og lever i gjensidig respekt. En visdom det moderne mennesket beveger seg lenger og lenger bort fra, og som hun derfor vil aktualisere.

I foredraget «Riebansilba – himmelens revesølv» tar hun utgangspunkt i myten om den samiske stjernehimmelen, med fortellingen om den evig tilbakevendende himmelske jakten som foregår på den store reinen eller elgoksen i årets mørkeste måneder.

Det tradisjonelle samiske kunsthåndverket, duodji, springer også ut fra ønsket om å ære og vise respekt for naturen. Gunneng vil presentere verk hun har produsert til foredraget ved hjelp av tradisjonelle samiske teknikker og materialer som tarmskinn, glimmer, reinsdyr- og elghorn.

Webinaret er basert på artikkelen «Riebansilba – himmelens revesølv» i antologien «The Antropocene Laboratory» som utgis i løpet av februar 2022.

____________________________________________________________

Microsoft Teams-møte

KLIKK HER FOR Å DELTA I MØTET

Translate »