Bibliotekmøtet i Nordland 2024 fant sted i Bodø 25. – 27. september på Thon Hotel Nordlys, med påfølgende bransjetreff for litteraturinteresserte og litterær dag på Stormen bibliotek med Det nye nord. Denne «3 for 1» muligheten gjorde disse dagene ekstra spesiell, og det ble masse påfyll av både inspirasjon, kunnskap og kultur!
Bildeslides – Trykk for å se flere
Onsdag 25. september markerte den første av tre dager med bibliotekmøtet, og mesteparten av dagen var satt av til en innholdsrik workshop om forskningsbasert kunnskap. Kursholderne Roy Martin Kristiansen og Linn K. Kristensen fra universitetsbiblioteket på OsloMet ledet det hele, og holdt foredrag om hva forskningsbasert kunnskap er, åpen forskning, kilder og databaser og hvor man finner dette, og ikke minst bruker det. Underveis jobbet deltakerne i grupper med ulike caser.
Jorun Fallin og Anders Moe fra Universitetsbiblioteket ved Nord Universitet deltok også gjennom dagen, og presenterte bibliotektjenesten ved Nord Universitet, og det ble en fin diskusjon rundt studentene som brukergruppe både ved universitetsbiblioteket og folkebiblioteket.
På ettermiddagen ble det arrangert bokbad med den prisbelønte skotske forfatteren Stef Penney, som på oppdrag fra Bodø2024 skrev spenningsromanen «The long water» med handling fra Sulis i Nordland.
Både torsdag og fredag ble det mange gode foredrag med mye spennende innhold. Bodø2024 ble et tema med både «My European story», samt formidling av samisk språk og kultur under åpningen av kulturhovedstadsåret. Mange av årets foredrag handlet også om mangfold, integrering og biblioteket som en naturlig møteplass.
Andre temaer som stod på agendaen var blant annet frøbibliotek, litterære fellesopplevelser for «folk flest» med vågal diktning og erotiske folkeeventyr, tilrettelagt gaming på biblioteket, demensvennlige bibliotek og #sakprosaseptember.
I panelsamtalen med representanter fra Bibliotekarforbundet og Norsk bibliotekforening ble det en interessant samtale rundt utfordringer som bibliotekene får når de skal fungere som uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt når politiske krefter presser seg på, som vi har sett i Sverige og USA.
Bildeslides – Trykk for å se flere
En stor takk til alle foredragsholderne og deltakerne som bidro til at bibliotekmøtet i Nordland nok en gang ble en suksess. Og selv om bibliotekmøtet avsluttet fredags formiddag, var begivenhetene slettes ikke over. Turen gikk videre til Stormen bibliotek, hvor det var duket for bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge.
Her fikk vi et litterært møte med forfatteren og kunstneren Synnøve Persen, og hun deltok også i en tankevekkende og interessant samtale om samisk og kvensk litteratur i et nordnorsk perspektiv sammen med litteraturkritiker og skribent Carina Elisabeth Beddari, og Helga Pettersen fra Finnmark fylkesbibliotek.
Bransjetreffet var også anledningen for tildeling av årets to arbeidsstipend á kr 100 000,- og vi gratulerer forfatterne Ebba Schjølberg Eiring (målgruppe barn/unge) og Therese Bakkevoll (målgruppe voksne) med tildelingen av stipendene! Les hele juryens begrunnelse i vår pressemelding.
Bildeslides – Trykk for å se flere
Underveis i programmet ble vi servert smakebiter av musikken som låtskriverne fra Det nye nord har jobbet med gjennom prosjektet, og de som ble igjen i Bodø til lørdag fikk oppleve et helt spesielt møte med kunstnerne og musikken på Stormen bibliotek. I andre etasje var det rigget for både fremførelse av musikk og et innblikk i prosjektet og poesien. Moddi og de andre låtskriverne fortalte om hvordan de har jobbet og hva de har opplevd, og det oppstod frysninger i salen og samtaler på scenen med gode refleksjoner rundt både kunsten og landsdelen vår.
Bildeslides – Trykk for å se flere
Vi i fylkesbiblioteket takker for flotte dager i Bodø sammen med en fantastisk gjeng bibliotekarer – vi gleder oss til neste gang!