bokåret 2019

Bokåret er en nasjonal feiring av boka, lesing og leserne som går gjennom hele 2019.

Lørdag 19. januar gikk startskuddet for Bokåret 2019, med nasjonal høytlesningsdag. Bokåret skal styrke leselyst og leseglede, skape entusiasme og trigge lesing gjennom arrangementer og prosjekter på biblioteket.

Aktuelt

Kari Meidell Sjule

Rådgiver

  75 65 07 75
  karsju@nfk.no

Veronica Mørch

Spesialbibliotekar

  75 65 07 88
  veromo@nfk.no
25 bibliotek i Nordland inviterer til LitteraTUR

25 bibliotek i Nordland inviterer til LitteraTUR

I anledning Folkehelseuka og Bokåret 2019 deltar 25 bibliotek over hele Nordland i prosjektet LitteraTUR, hvor publikum inviteres med på høytlesningsarrangementer ute i naturen. Nordland fylkesbibliotek har sammen med befolkningen i hele fylket kåret en...

LitteraTUR – hele Nordland leser

Prosjektet LitteraTUR – hele Nordland leser –  fikk tildelt 800 000 i støtte fra Nasjonalbiblioteket. 25 av kommunene i fylket er med og dette er en ressursside for deltagerbibliotekene.

Om LitteraTUR

Prosjektet har fokus på folkehelse, litteraturformidling og friluftsliv. Deltagerbibliotekene skal kåre en lokal favoritttekst, og arrangere et utendørs høytlesningsarrangement i løpet av høsten 2019.

Bibliotekene som er med:

 Alstahaug Andøy Beiarn Bindal Brønnøy Bø Dønna Fauske Gildeskål Hadsel Hattfjelldal Herøy Lurøy Lødingen Meløy Nesna Rana Saltdal Sortland Steigen Sømna Træna Vefsn Vestvågøy Vågan

Hver kommune får tilskudd til  kickoff/avstemming og selve LitteraTURen. Dette skal dekke utgifter til oppleser, reise og honorar og alt annet som skal gjøre dette prosjektet vellykket. I tillegg kan det søkes om midler til lyd.

Bibliotekene må levere en kortfattet rapport med regnskap.

 Nordlandsteksten

I tillegg til kåring av lokale  favoritttekster i hver kommune har hele Nordlands befolkning  stemt frem den ultimate «Nordlandsteksten». Vinnerteksten ble «E du nord» av Kari og Ola Bremnes. Denne  skal formidles på alle LitteraTURer, sammen med den lokalt utvalgte teksten. 

«E du nord»

Det e ikkje alltid det går
sånn som du hadde tenkt
Det e ikkje alltid du når
den ferga du kunne ha trengt
Du ser bare lysan derute
på vei tel et anna sted
og du som va fire minutter ifra
en ny begynnelse

E du nord i landet da
har du meir enn ei ferge å miste
du e ikkje den første som ho går ifra
og du blir ikkje heller den siste
e du nord i landet da

Ser ikkje sol i desember
sola har bedre vett
Natta spis av dagen din
og blir vesst aldri mett
Himmelen har ikkje nordlys
stjernen har bynt for sæ sjøl
sæll sæ i alle butikkan
du ser ingen stjerne å føll

E du nord i landet da
ska du bare la mørket råde
Førr en kveld, en kveld
trekkes teppet fra
og det kommer et lys av guds nåde
e du nord i landet da

Det e ikkje alltid du når
landet før vinden har snudd
Det e ikkje alltid det går
sånn som du hadde trudd
Men der e du ikkje aleina
der e vi mange som ror
og krysse kverandre i mørket
over en åpen fjord

E du nord i landet da
e du gjennom den svartaste tia
Våren har sett dæ og skjøven ifra
du e snart på den andre sia
E du nord i landet da

Kari og Ola Bremnes

Kåringen av Nordlandsteksten engasjerte flere til å filme en snutt om sin favoritttekst. Se vårt videoslideshow her!

Arrangere LitteraTUR i ditt bibliotek

Nedenfor ser du prosessen i prosjektet LitteraTUR for folkebibliotekene, inkludert tips til gjennomføring.

1.

Etablere samarbeid med lokal folkehelse/ friluftsråd

Vi har inngått et samarbeid med fylkeskommunens seksjon for folkehelse. De ser veldig positivt på dette prosjektet, og de vil gjerne ha biblioteket og innbyggerne i kommunene ut på tur.

De lokale folkehelsekoordinatorene/friluftsrådene har fått et skriv som forteller om dette prosjektet, og som oppfordrer dem til å delta på prosjektet.

Det er særlig selve turdagen til høsten som vi ønsker folkehelsekoordinatorene og friluftsrådene med på. Det er fint hvis dere kan ha et møte tidlig slik at dere kan fordele arbeidsoppgaver, finne egnet tursted og passe dato for turen.

De to første ukene i september vil for øvrig være velegnet for turdag fordi uke 36 er Friluftslivets uke, og i uke 37 er det Folkehelseuka i Nordland.

2.

Velg fem tekster til avstemning

Tidspunkt: Fra april. 

Biblioteket står helt fritt til å velge konsept og innhold på den lokale avstemmingen. Man  kan velge en liste med fem forskjellige sjangere, eller hvis du tenker at det passer best med barnelitteratur i din kommune, så kan du velge fem barnebøker. Er lokalhistorie populært, så velger du det. Ønsker du å arrangere en midnattsvandring så er kanskje spøkelsesfortellinger det beste. Målet er å skape lokalt engasjement rundt boka og rundt turen som skal være til høsten.

Teksten kan i utgangspunktet være hva som helst, men det må være en avsluttende tekst. Det kan være et eventyr, et sagn, en barnebok, en novelle, et prosadikt. Dere som har arrangert strikk og lytt, hva har slått godt an? Har du hørt en god historie som du syns andre burde få høre. Det eneste kravet er at teksten må være utgitt på norsk (gjerne oversatt)

3.

Arrangere kickoff i biblioteket

I løpet av april / mai skal det arrangere en kickoff der prosjektet presenteres, og den kommunale avstemmingen settes i gang.

Det er mange måter å gjøre dette på. Kanskje ordføreren i kommunen vil åpne prosjektet/avstemminga med snorklipp? Kanskje har dere allerede planlagt et arrangement i biblioteket i løpet av seinvinteren, og kan bruke det som en ramme for oppstarten av prosjektet. Litt servering vil sikkert være populært.

De tekstene det skal stemmes over bør uansett presenteres slik at folk kan gjøre seg opp en mening fra dag en.

Ta kontakt med Sissel Holtet hvis du er i beit for ideer til utvelgelse av tekster og hvordan tekstene til den lokale avstemmingen kan presenteres og formidles!

4.

Avstemning

Det må være to måter å avlegge stemme på i alle kommuner, både via bibliotekets facebooksider (fylkesbiblioteket vil bistå med bruksanvisning) og fysisk med en stemmeurne plassert på biblioteket.

Vi kommer til å sende dere en låsbar postkasse ála den du finner på turmål rundt omkring:

Vi ser for oss at den henger inne i biblioteket, og at innbyggerne kan legge stemmesedler i kassa. Man kan skrive seg inn i en «turbok» som henger på postkassa, og være med i trekning av sitteunderlag i ull laget av fylkesbiblioteket.

For å gjøre dette ekstra flott kan det lages en utstilling  rundt stemmeurna/turpostkassa med div effekter og  tur- og naturbøker.

5.

Selve LitteraTUR-arrangementet

Tidspunkt: I løpet av høsten 2019.

De to første ukene i september vil for være velegnet for turdag fordi uke 36 er Friluftslivets uke, og i uke 37 er det Folkehelseuka.

Det skal leses to tekster (Nordlandteksten og lokal favoritttekst)  høyt på arrangementet.

Biblioteket må invitere en dyktig formidler og høytleser med på LitteraTURen. Fylkesbiblioteket har utarbeidet en liste over lokale teaterlag og revygrupper som bibliotekene kan kontakte for å finne aktuelle høytlesere.

Det er viktig med god lyd til den som skal lese høyt. Vi regner med at det finnes gode alternativ til portable lydanlegg i kommunene, men bibliotekene kan også søke tilskudd til lyd, i tillegg til de 15 000 som dere får. Søknadsfrist 15. april.

Fylkesbibliotekets ansvar:

  • Samle inn forslag til tekster som egner seg til høytlesning. Status: er delt med deltagerbibliotekene.
  • Utvikle logo for prosjektet. Status: er gjort, denne ligger til høyre/nederst på siden i ulike formater.
  • Bestille og fordele effekter som egner seg som premier og til utdeling på selve turdagen. Status: pågår.
  • Finne forslag til høytlesere. Status: liste med forslag er delt med deltagerbibliotekene, ta kontakt om du trenger mer hjelp.  
  • Organisere avstemminga på Nordlandsteksten. Status: avstemmingen er avsluttet. 
  • Organisere felles digital avisannonsering for LitteraTURene. Status: pågår

Folkebibliotekenes ansvar:

  • Etablere et samarbeid med lokal folkehelsekoordinator/lokalt friluftsråd. Tidspunkt: mars. 
  • Velge ut fem tekster det skal stemmes over i egen kommune. Tidspunkt: april. 
  • Arrangere kickoff for selve prosjektet. Tidspunkt: april / mai. 
  • Avholde en avstemming i egne lokaler og på facebook. Tidspunkt: april/mai/juni. 
  • Planlegge og gjennomføre selve LitteraTUR-arrangementet. De to første ukene i september vil for være velegnet for turdag fordi uke 36 er Friluftslivets uke og i uke 37 er det Folkehelseuka. Planleggingen bør starte så tidlig som mulig.

Translate »