Klikk for stort bilde
  • FacebookNordlandFylkesbibliotek

Noe for alle i festivalbiblioteket25.-27. juli: Gállogieddi samisk friluftsmuseum, Evenes

Også i år står Nordland fylkesbibliotek for festivalbiblioteket på Márkomeannu. Festivalen med en klar samisk profil fyller i år 20 år, og presenterer samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi.I festivalbiblioteket kan publikum lese aviser, tegneserier og bøker, lytte til samiske plateutgivelser, sjekke internett, lade mobilen, tegne eller bare ta en pause.

Det er også arrangementer i festivalbiblioteket, se program og åpningstider nedenfor.

Åpningstider festivalbiblioteket: 

Torsdag: 18.30 – 20.00

Fredag: 11.00 – 18.00

Lørdag: 11.00 – 18.00

 

Fredag 26. juli

13.00-13.30: Lesestund for barn 

15.00-15.45: Festivalpoesi ved Juvvá Pittja. 

Michal Aase, Davvi GirjiJuvvá Pittja er vokst opp i en reindriftsfamilie i Gällivare i Sverige. Nå har han flyttet til Umeå der han studerer litteratur og kunst, og han skriver poesi. Hans debutbok heter Duodain in diede – vet verkligen inte. Forlaget skriver: Diktene handler om kjærlighet og kjærlighetssorg, om livets fineste og tyngste stunder, om et ungt menneskes oppnåelser og kamper i livet, som samers kamp mot undertrykking.

Juvva skriver både på samisk og svensk. Han har lovet at han kommer til å lese på begge språkene når han besøker festivalbiblioteket.

 

 

Lørdag 27. juli

14.15-15.15 : Litterær festivalprat med Sigbjørn Skåden  

Sigbjørn Skåden har endelig kommet med ny roman, Fugl. Forlaget skriver: Fugl er en roman om håp. Håp om å finne en ny natur å være menneske i, håp om en ny heim.

Romanen har fått svært god mottakelse etter at den kom ut i vår, og vi er stolte over å få besøk av Sigbjørn i festivalbiblioteket. Sigbjørn skal fortelle om bokprosjektet i samtale med Sissel Holtet fra Nordland fylkesbibliotek.

«Su, du må våkne. Jeg skal fortelle deg en historie. Om noen som fant en fremmed planet. Hører du, Su, mammas lille jente? Det var noen mennesker som dro ut i et skip oppkalt etter en fugl, de reiste langt og de reiste lenge til de til slutt kom fram til en storm. De reiste inn i stormen, selv om de visste at de aldri kunne vende tilbake, bort fra alt som var kjent. Våkne Su, du må høre. Du må høre hva mamma forteller. På den andre siden fant de en planet, de kalte den Sedes fordi den skulle bli deres nye heim. Etter ei tid ble et jentebarn født på denne planeten. Og det var du, Su. Det var du.»

(Omtale og utdrag hentet fra Cappelen Damm sine nettsider)

Tanya BusseSigbjørn Skåden er fra Planterhaug i Skånland, og er en av dem som var med på å starte Márkomeannu for tyve år siden. Han skriver på både samisk og norsk, og debuterte som forfatter i 2004. Han har skrevet to diktsamlinger, tre romaner, ei barnebok og vært tekstforfatter for en rekke tverrkunstneriske og performative prosjekter.

 

Ellers i festivalbiblioteket:

Samiske artister i rødt – Wikimedia Norge

Wikimedia Norge er tilstede i festivalbiblioteket gjennom hele festivalen for å gi alle interesserte veiledning i hvordan man kan redigere, dele bilder og diskutere artikler på Wikipedia.

Flere av artistene på Márkomeannu mangler Wikipedia-artikkel på nordsamisk og norsk. Det kan vi endre! Vi samler en liste med røde Wikipedia-lenker fra Márkomeannus line-up. Kom innom festivalbiblioteket, og vi hjelper deg med å skrive artikler og biografier om din favorittartist!

Last opp dine festivalbilder på Wikimedia

Medie-databasen til alle Wikipedia-artikler er Wikimedia Commons. Der kan du laste opp dine bilder under fri lisens, slik at det kan brukes på Wikipedia. Kom innom teltet, og vi hjelper deg laste opp dine bilder av din favorittartist!

Om prosjektet nordsamisk Wikipedia og Wikimedia Norge:

Wikipedia er en av verdens mest brukte nettsider, og Wikipedia er derfor en svært viktig kanal for å fremme òg bruke nordsamisk som et aktivt og levende språk. Tilgang til kunnskap på eget språk er viktig, det samme er muligheten til å skrive og lese på eget språk. Wikipedia på nordsamisk har over 7400 artikler, men det er få aktive bidragsytere. Dette ønsker Wikimedia Norge å gjøre noe med! De ønsker at det skal være mulig for samisktalende å søke informasjon om all verdens temaer på sitt eget språk. Til det trenger de din hjelp!

Wikimedia Norge er en frivillig organisasjon som støtter opp om de ulike Wikimedia-prosjektene, blant andre Wikipedia, Wikimedia Commons og Wikidata. De arbeider for å gjøre kunnskap fri og tilgjengelig for alle gjennom å støtte opp om bidragsytere på Wikipedia, ved institusjonssamarbeid og kursvirksomhet

Det øvrige programmet på Márkomeannu er variert, og man finner både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram. Les mer her: http://www.markomeannu.no/

Translate »