Fjernlån

Fjernlån er samarbeid mellom bibliotek, der bibliotekene stiller sine samlinger til disposisjon for lånere ved andre bibliotek. Nye retningslinjer for fjernlån er på vei fra Nasjonalbiblioteket våren 2023.

Fylkesbibliotekets fjernlånstjeneste i Narvik retter seg mot innkjøp og fjernlån av barne- og ungdomslitteratur, samt lokalhistorie fra nord i fylket. Vi låner ut til andre bibliotek, og vi er mye brukt av skolene i Nordland da vi låner ut både klassesett og bokkasser. For mer informasjon se Skoletjenesten.

Utlån av makerspaceutstyr
Utlån av spill
Utlån av lyd- og bildeutstyr

Fjernlån Narvik

Fjernlån i Norden: Instruksjonsvideo

Merk:

En del bibliotek opplever at de får krav om betaling av toll når de har forsøkt å returnere bøker som er innlånt fra disse landene for sine brukere. Dette er ikke riktig.
Bøker som lånes ut fra et bibliotek til et annet skal, i henhold til Unesco-overenskomst 1950 Nov 22 FN Lake Success, gis toll- og avgiftsfritak.
For å unngå at fjernlån ilegges toll er det svært viktig at låntagende bibliotek fyller ut Proforma Invoice ved forsendelse, som viser at denne inneholder bøker som skal tilbake til eierbibliotek.
Generell informasjon fra Postnord Danmark om tolldokumentasjon finnes her: 
https://www.postnord.dk/kundeservice/told-ved-eksport/tolddokumentation

PDF-versjon av proforma invoice som skal fylles ut ligger her: https://www.postnord.dk/siteassets/pdf/blanketter/proformafaktura.pdf

Det er viktig at følgende info blir fylt ut i skjemaet:

  1. «Reason for export»: kryss av «For return»
  2. Other: “interlibrary loan, no commercial value, DDP terms – nothing to be paid by receiver”
  3. “Total value”: velg 10 EUR

For Sverige se her:
https://www.postnord.se/skicka-forsandelser/forberedelser/tullinformation/tulldokument-och-frakthandlingar
https://www.postnord.se/siteassets/word/invoice.doc

 

Translate »