I løpet av språkuka vil fylkesbiblioteket arrangere flere spennende webinarer for bibliotekansatte og andre interesserte, og attpåtil har vi gleden av å invitere til en eksklusiv konsert med den anerkjente samiske artisten Katarina Barruk m/musikere!

Mandag 24.okt kl 12.00-12.45 starter vi markeringen med Siri Gaski fra Nasjonalbiblioteket, som vil fortelle om arbeidet med Samisk bibliografi og kjennetrekk ved ulike samiske skriftspråk. Webinaret kan også følges på fylkesbibliotekets facebookside.

Tirsdag 25.okt, kl.12.00-12.40 arrangerer vi et webinar om umesamisk språk og kultur, v/ Jørn Magnus Rivojen Langseth og Harald Horgen fra Hemnes Umesamiske forum. Webinaret ses på Fylkesbibliotekets Facebookside og Youtube. Vi får også høre joik, blant annet skal fjellområdet Bleikingan ved enden av Akersvatnet i Rana/Hemnes joikes.

Onsdag 26.okt, kl 18.00-19.00 har vi gleden til å invitere til releasekonsert med den umesamiske artisten Katarina Barruk, som gir ut nytt album denne høsten. Katarina  kommer fra Storuman i Sverige, synger på sitt morsmål umesamisk. Umesamisk er på UNESCOs liste over utrydningstruede språk, men for tiden er det mange umesamer som tar tilbake språket sitt. Med musikken ønsker Barruk å invitere venner og publikummere inn i sitt univers, hvor umesamisk er normen og lever i beste velgående. Konserten foregår FYSISK i Rana bibliotek kl 18.00, og streames LIVE på fylkesbibliotekets facebookside. Katarina spilte på By:Larm for et par uker siden og dette sier de om denne unge samiske artisten: «Barruks unike, klare stemme fyller rommet med styrke og sårbarhet gjennom en fryktløs og jordnær miks av pop, tradisjonell joik og improviserte elementer, og hennes tilværelse på scenen har gitt henne rykte som en av Sábmies mest talentfulle artister.» Medarrangører er Nordland fylkeskommune, Hemnes Umesamiske forum og Rana bibliotek.

Torsdag 27.okt. kl 11.30-12.00 blir det Litterær lunsj med litteraturviter og forfatter Harald Gaski, om «Anders Fjellner, personen, eposet, historien», i Stormen bibliotek i Bodø. Nordland fylkesbibliotek og Bodø2024 er samarbeidspartnere og seminaret streames LIVE på fylkesbiblioteket og Stormen biblioteks facebooksider.
(Strømmelenke publiseres snart)

Fredag 28.okt kl 13.00-14.00 avslutter vi ukens markeringer med en forfattersamtale med Havmannprisvinner Irene Larsen, som vant prisen i 2022 for sin bok «Der det gror skierri». Irene Larsen er også leder av Foreninga samiske forfattere og hun vil fortelle om hvordan hun bruker av samisk språk og identitet i sitt forfatterskap. Publikum vil bli invitert til arrangementet via Facebook, og møtet vil finne sted på Teams.

Men vi er ikke ferdige med dette. Til bruk året rundt har vi har endelig fått laget en umesamisk oversettelse av bibliotekskiltingen, som vi lanserte under språkuka for et par år siden! Med dette er de samiske hyllemerkene nå oversatt til alle de samiske språkene som er i Nordland! Den komplette listen over bibliotekstermer finnes på våre hjemmesider .https://bibliotek.nfk.no/samisk-skilting-i-biblioteket/ 

Flere av webinarene blir liggende tilgjengelig ut uken og noen enda lengre.

Translate »