Odd Klippenvåg mottar prisen for novellesamlingen En lykkelig gift mann

Juryens begrunnelse er:

Mye var annerledes i 2020, men en ting var som før: kvaliteten på nordnorsk litteratur. Også i år har det vært en glede for juryen å lese oss gjennom en variert bunke utgivelser for å komme fram til fjorårets beste nordnorske bok. Det sier også sitt om kvaliteten på forfatterne våre at vi blant de nominerte har hele tre tidligere vinnere av Havmannprisen.

Årets prisvinner kan nok sies å være en forfatternes forfatter, med en langvarig produksjon som aldri helt har havnet øverst på bestselgerlistene. Men her blir vi presentert for en fortellerteknikk som fremstår lett og selvsagt mens man leser, men som likevel overrasker underveis. Vi ble revet med fra første stund, og kan ikke sette fingeren på noe i boka som ikke fungerer. Vi tror rett og slett på det som blir fortalt. For mange lesere kan novellesamlinger virke avskrekkende, men har vi ikke vært fans fra før av, blir vi det i hvert fall nå!

Forfatteren har vunnet før, for 22 år siden, og var faktisk den første prisvinneren av Havmannprisen i sin nåværende form. Siden da har han publisert tretten bøker til, en lett blanding av novellesamlinger og romaner.

Boka har tidligere i år vunnet Ungdommens kritikerpris, og det er dermed tydelig at den treffer lesere i alle aldre, akkurat som skikkelig god litteratur skal. Det er derfor en stor glede for meg å få erklære Odd Klippenvåg, og boka En lykkelig gift mann – og andre noveller, som vinner av Havmannprisen 2020. Gratulerer!

Opptak fra utdelingen er lagt ut her: Havmannprisutdeling 2021 – YouTube

Translate »