Bibliotekmøtet i år: 3 for 1 med Bodø 2024

I år var det svært naturlig å legge årets bibliotekmøte i Bodø. Som europeisk kulturhovedstad markerer byen seg som et sentrum for kunst, kultur og litteratur i 2024. Nytt av året er at bibliotekmøtet legges til slutten av uken. Det sammenfaller med årets bransjetreff for nord-norsk litteratur og litteraturfestival på Stormen. Vi håper på en positiv synergieffekt og at bibliotekansatte benytter anledningen til å delta på disse flotte arrangementene. Dere får altså virkelig 3 for 1 ved å legge turen til Bodø denne uken!

Påmeldingen til bibliotekmøtet er nå stengt, men du kan fortsatt melde deg på og få med deg direktestrømmingen av torsdags- og fredagsprogrammet, bruk lenken til under/til høyre.

Bibliotekmøtet i Nordland
25. – 27. september
Velkommen til Bibliotekmøtet 2024, årets «happening» for bibliotekansatte i Nordland. I Bodø 2024, som Europas kulturhovedstad, står foran en spennende tid fylt med kulturelle begivenheter og opplevelser. I denne sammenhengen er det med stor glede at vi ønsker å invitere deg til et spesielt bibliotekmøte i Bodø.

Årets bibliotekmøte avholdes den 25.- 27. september på Thon Hotel Nordlys i Bodø, og vil bestå av én dag med workshop, og 1,5 påfølgende dager med interessante foredragsholdere fra ulike fagområder.

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge
27. september

Alle deltakere på årets litterære bransjetreff inviteres til en hyggelig og påspandert lunsj av Nordland fylkesbibliotek, på Påpir, restauranten på Stormen bibliotek, kl. 12.00 – 13.00 fredag 27. september. Programmet på bransjetreffet starter umiddelbart etter lunsj, på Stormen bibliotek, med faglig påfyll. Deretter blir det høytidelig tildeling av årets to arbeidsstipend, hver på kr. 100 000,- til to nordnorske forfattere som også vil samtale på scenen om sine forfatterskap og litterære produksjoner. I forbindelse med tildelingen vil artister tilknyttet prosjekt «Det nye nord» bidra med musikalske innslag underveis. Arrangementet avsluttes kl. 18.00. 

 

Nordland fylkesbibliotek inviterer arbeidsstipendmottakere og alle bransjedeltakere på middag på Bjørk restaurant. 

Litterær dag på Stormen med musikk fra Det Nye Nord
28. september
“Le grand finale” for litteraturinteresserte i Bodø denne uken!  

I timene fra 12.00 til 16.00 vil du på Stormen bibliotek se og høre Moddi og hans kunstnervenner i Det nye nord fortelle, fra scenen, om hvordan det har vært å være med i dette tre-årige prosjektet; hva har de opplevd, hva har vært sært, rart, unikt – hva har inspirert, hva har vært vanskelig? Hva slags mening har/kan prosjektet gitt/gi, for kunsten, for kunstnerne selv, for oss som lytter til deres nye produksjoner, for landsdelen, for nord? Og hva er forresten “nord”?  

 De skal også hver for seg, eller sammen, fremføre noe av det de har laget av låter og poesi. Noe rykende ferskt, noe fremført på tidligere visninger i prosjektperioden.  

Her er det om å gjøre å møte opp med åpent sinn, sette seg godt til rette og la det flomme inn det som måtte komme! 

Program

Onsdag 25.9

09:00 – 09-30

Registrering/Mingling

Vi registrerer oss ved døra til konferansesalen (Børvasstind) 6. etg på Thon Hotel Nordlys. I år blir det ikke utdelt papirprogram.
09:30 – 10.00

Åpning av bibliotekmøtet i Nordland

Av fylkesråd for kultur, miljø og samfunn, Arne Ivar Mikalsen

10:00 – 12:30

Workshop: Forskingsbasert kunnskap

NB: ALLE DELTAGERE MÅ TA MED EGEN PC

Program før lunsj: 

10.05 – 11.00 

Introduksjon og forventningsavklaring (Menti)

Hva er åpen forskning, med vekt på åpen tilgang

11.00– 11.10 Pause

11.10 – 12.30

Kilder til åpen forskning

Kort om kildekritikk

Casearbeid i grupper – søk i åpne kilder, med oppsummering i plenum

Om workshopen: 

Bibliotekarer er godt kjent med rollen som litteraturformidlere, men kanskje ikke så godt kjent med å formidle forskningsbasert kunnskap? Hele dag 1 setter vi av til en kursdag i forskningsbasert kunnskap for bibliotekansatte.

På denne workshopen snakker vi om hva forskningsbasert kunnskap egentlig betyr, hvor dere kan finne kilder til åpent tilgjengelig forskning og hvordan dere kan bruke disse kildene. Åpen forskning innebærer at bibliotekene og befolkningen får gratis tilgang til stadig mer forskningsbasert kunnskap.

Som bibliotekarer er det vår oppgave å kunne veilede brukerne i å finne, vurdere og anvende kilder. Gjennom dagen vil det bli både teori og mulighet til å søke og diskutere. Målet med dagen er å gi økt kunnskap og dermed økt trygghet i rollen som kunnskapsformidlere.

Kursholdere er Roy Martin Kristiansen og Linn K. Kristensen fra universitetsbiblioteket på OsloMet.  Kurset er en del av det nasjonale Om prosjektet – Kompetanseløft for formidling av forskningsbasert kunnskap i folkebibliotek (oslomet.no).

Jorun Fallin og Anders Moe fra Universitetsbiblioteket ved Nord Universitet deltar også gjennom hele dagen, og klokken 14.40 vil de presentere bibliotekstjenesten ved Nord universitet med vekt på studiestedene som ligger i fylket, de vil snakke om hvilke tjenester de tilbyr folkebibliotekene og allmennheten. Vi får også høre mer om studentene som brukergruppe og grenseoppgangen mellom hva de kan få hjelp med på det lokale folkebiblioteket, og hva som krever henvisning videre til UB.

 

12:30 – 13:30

Lunsj

Thon Hotel (i frokostsalen)
13:30 – 16.00

Forts: Workshop

Program etter lunsj

13.30 – 14.30

Søk etter helseinformasjon i Helsebiblioteket og offentlige kunnskapsdokumenter i Kudos. Casearbeid i grupper, med oppsummering i plenum

14.30 – 14.40 Pause

14.40 – 15.40

Universitetsbiblioteket ved Nord Universitet sine tjenester til folkebibliotekene og allmennheten i Nordland

15.40 – 16. 00

Kort om videreutdanningen Åpen forskning og vitenskapelig kommunikasjon i folkebibliotek, oppsummering, og vel hjem

17:00 – 18.00

Bokbad med Stef Penney (Sted: Flora kafé, Beddingen kulturhus)

Bokbad med Stef Penney, den prisbelønte bestselgende skotske forfatteren som har skrevet spenningsromanen «The long water»  – denne gangen med handling fra Nordland, nærmere bestemt Sulis.

Penney har skrevet flere romaner tidligere med handling fra ulike steder i verden, og med stor suksess. Derfor er vi stolt over at Stef Penney har satt Nordland på kartet ved å skrive denne boken, på oppdrag fra Bodø2024.

Men kan en forfatter skrive en bok med en sterk stedsans uten å reise til det stedet på forhånd? Stef Penney kan. Hun har gjort det før, til stor anerkjennelse. Og nå har hun gjort det igjen.

Lokalbefolkningen har delt tips med henne om alt de tror kan være av interesse – detaljer fra deres daglige liv, mennesker (levende eller døde) som kan gjøre gode karakterer i boken,
atmosfæriske steder, interessante historiske hendelser – og mye mer.

Møt henne og andre litteraturinteresserte til et bokbad med samtalepartner Anita Leirfall, filosof

Sted: Flora kafé, Beddingen kulturhus

19:00

Pizzakveld på Thon

Torsdag 26.9

08:45 – 09.00

Registrering/Mingling

Vi registrerer oss ved døra til konferansesalen (Børvasstind) 6. etg på Thon Hotel Nordlys. I år blir det ikke utdelt papirprogram.
09:00- 09:45

Hvordan påvirker AI fremtidens bibliotektjenester?

Svein Arne Brygfjeld, leder for AI laben til Nasjonalbiblioteket, presenterer muligheter og utfordringer koblet til bruk av AI i bibliotekene 
09:45- 10:05

Bodø 2024: My European story

Europas historie består av store, historiske hendelser. Øyeblikkene vi alle husker og som mange, på tvers av landegrenser, har et forhold til. Men Europas historie er også hverdagen din. På Leknes, i Narvik, eller i Mosjøen. Vi er alle en del av historien, og opplever historien der vi lever og bor. I Min Europeiske Historie skal vi samle alle disse små brikkene, som til sammen utgjør en større fortelling: fortellingen om Europa i dag, i går og i framtida.

I prosjektet Min europeiske historie skal elever fra hele Nordland få fortelle sin historie, og knytte seg nærmere til europeiske ungdommer i samme årskull. Prosjektet følger elevene fra de går i 8.klasse og avsluttes den høsten de starter i 10.klasse med den internasjonale ungdomscampen StoryLab Europe som går av stabelen i Bodø i september 2024. Hver klasse skal kobles sammen med en jevnaldrende skoleklasse enten i en europeisk vennskapsby/vennskapskommune eller en annen kulturhovedstad.

10:05 – 10:50

Bibliotekene og formidling av samisk språk og kultur.

Maria Hernes Bær, samisk koordinator ved Bodø2024 gir oss perspektiver og erfaringer fra Bodø2024 og Stormen bibliotek. Etter den spektakulære åpningen av kulturhovedstadsåret i Bodø ble det et stort engasjement i aviser og sosiale medier, på godt og vondt. Og de samiske innslagene var også gjenstand for heftig diskusjon. Kan bibliotekene bidra til samfunnsdebatten og løfte frem samiske språk og kulturuttrykk uten å frykte reaksjoner, diskusjoner og etterspill?
10:50 – 11:00

Pause

Bøy og tøy, nå er det pause!
11:00 – 12:00

Panelsamtale: Bibliotek under press

 Biblioteksjefer i Sverige møter politikere som vil blande seg inn i innkjøpslista, og pålegge dem å angi papirløse flyktninger. I USA forbys stadig flere bøker i bibliotekene. 

Hvordan møter vi utfordringer som dette, når bibliotekene skal fungere som uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt?

I panelet: Ola Eiksund, leder i Bibliotekarforbundet; Helene Voldner, leder i Norsk bibliotekforening, og Maria Hernes, samisk koordinator i Bodø2024.  Samtaleleder: rådgiver Vilde Øines Nybakken i Nordland fylkesbibliotek.

12.00 – 13.00

Lunsj

Thon Hotel, frokostsal
13:00 – 13:30

Hvordan og hvorfor gi en litterær fellesopplevelse til «folk flest» på folkebiblioteket?

Siri Fjellvang Tobiassen ved Evenes bibliotek presenterer kulturkveld på Evenes folkebibliotek: hvordan og hvorfor gi en litterær fellesopplevelse til «folk flest»  på folkebiblioteket? Hvordan arrangere, og hvilken type litteratur. Innslag av vågal diktning og erotiske folkeeventyr kan forekomme.

 

 

13:30 – 14:00

Frøbibliotek - spire til nye bibliotekbrukere?

Sissel Holtet, biblioteksjef ved Hamarøy bibliotek og Maria Almli ved Steigen bibliotek vil inspirere bibliotek til å starte frøbibliotek.

Frøbibliotekene har spredt seg i bibliotekene. Hvorfor skal bibliotekene låne ut frø? Skal vi bare gi ut gratis frø uten noen forpliktelser? Kan frøbibliotek engasjere de som ikke bruker biblioteket til vanlig? Er det noen i kommunen vi kan samarbeide med?

 

 

 

14:00 – 14:30

Kaffe, prat og kake

Vi setter av litt ekstra tid til å fordøye inntrykk fra dagen, drikke god kaffe og spise litt søtt 
14:30 – 15:00

Tilrettelagt gaming v/Barne- og ungdomsteamet v/ NAV Hjelpemiddelsentral Nordland

Visste du at Nav kan bidra med rådgivning på tilrettelagt gaming i biblioteket?
Nav hjelpemiddelsentral Nordland kan gi råd om hvilket gamingutstyr som er hensiktsmessig og tilpasset for barn med behov for ekstra tilrettelegging.

Mona Kartfjord og Marius Espolin Johnson fra Nav hjelpemiddelsentral Nordland kommer for å fortelle om mulighetene, og stiller også på stand med noe av utstyret som finnes. 

 

 

15:00 – 15:30

Demensvennlige bibliotek i Trøndelag

Eldre og personer med demens trenger et godt kulturtilbud for å sikre sosial deltakelse og bedre livskvalitet. Bibliotekene har mange gode tjenester som også passer for denne brukergruppen, Shared reading og Bok-til-alle-tilbudene kan være eksempler på dette

Mette Vaag fra Trøndelag fylkesbibliotek forteller om Demensvennlige bibliotek i Trøndelag og deres erfaringer

 

15:30 – 16.15

Biblioteket som trygg arena for minoritetsungdom og mangfoldsrådgiveres rolle

Folkebibliotekene er daglig møteplass og naturlig integreringsarena og gir rom for både dannelse, utdannelse og øvrig demokratilæring. Mangfolds- og migrasjonsbiblioteket er faginstans for hele biblioteksektoren innen feltet «integrering av flyktninger» og for dem som jobber innen feltet for øvrig. Bibliotekar Emmanuelle Lopes gir et riss/oversikt over litt av denne kunnskapen og hvordan vi kan nå ut best mulig til dere ute i førstelinja. IMDis egen førstelinje utøves hver dag av våre 65 mangfoldsrådgivere. Mangfoldsrådgiverne Aiste Seljeås og Olga May L. Franzen fra IMDi forteller om deres mandat og hvordan samspill med bibliotekene kan bidra til at elevene får kunnskap om negativ sosial kontroll og sine rettigheter i det norske samfunnet.
19:30

Festmiddag på Ohma

Fredag 27.9

09:00 – 09:45

Biblioteket – en rettferdig møteplass

Hær e Æ! Er et prosjekt i Tromsø for ungdommer fra hele verden. Sammen blir de kjent med kulturlivet i
byen både som publikum og på scenen. Prosjektet er blitt en suksess der over 400 unge deltar hvert år.
Hær e Æ! drives av Snakk for deg sjøl med støtte fra Tromsø kommune, Hålogaland Teater og Sparebanken.
Rebekka Brox Liabø har drevet Snakk for deg sjøl siden 2010 og skal dele erfaringer og utfordringer med å bruke
bibliotek, museum og teater som mangfoldige møteplasser og arenaer for inkludering.
09:50 – 10:35

«Dette rommet» - biblioteket som møtestad

Biblioteket er eit offentleg rom med eit særeige potensiale for å skape møte mellom menneske. Kva er det ved dette rommet som gjer det så godt eigna for menneskemøte? Dette spørsmålet vil Tone Magnussen, førsteamanuensis ved Politihøgskolen, drøfte med utgangspunkt i teoriar om byplanlegging og mangfald, og eigne erfaringar som mangeårig frivillig i inkluderingsaktiviteten «Lån en bodøværing».

  

 

10:35 – 10:45

Pause

Bøy og tøy, nå er det pause!
10:45 – 11:30

#sakprosaseptember – hvordan skape engasjement for den «glemte» sjangeren på internett

Malin Adriaensen står bak instagramkontoen @Readygoread, hvor hun formidler litteratur og leseglede. Gjennom kampanjen #sakprosaseptember har hun engasjert stadig flere til å lese sakprosa. 
11:30

Avslutning bibliotekmøtet

Fylkesbiblioteksjef i Nordland, Anita Munch Kulset oppsummerer møtet og ønsker takk for nå
11:40 – 12.00

Utsjekk for de det gjelder / går mot Påpir

Vi gjør oss klar og rusler nedover til Påpir for å ta en god lunsj sammen med deltakere av bransjetreffet 
12:00 – 13.00

Felles lunsj på Påpir

I forbindelse med at Nordland fylkesbibliotek i år er arrangør av bransjetreffet for forfattere i Nordland ønsker vi å samle bibliotekmøtedeltakere og bransjetreffdeltakere for en felles lunsj på bibliotekkafeen Påpir. Vi oppfordrer også alle bibliotekmøtedeltakere å delta på bransjetreffet i år, som i år foregår på Stormen. Les mer om Bransjetreffet lenger ned på siden.
Translate »