Bibliotekmøtet i år: 3 for 1 med Bodø 2024
I år var det svært naturlig å legge årets bibliotekmøte i Bodø. Som europeisk kulturhovedstad markerer byen seg som et sentrum for kunst, kultur og litteratur i 2024. Nytt av året er at bibliotekmøtet legges til slutten av uken. Det sammenfaller med årets bransjetreff for nord-norsk litteratur og litteraturfestival på Stormen. Vi håper på en positiv synergieffekt og at bibliotekansatte benytter anledningen til å delta på disse flotte arrangementene. Dere får altså virkelig 3 for 1 ved å legge turen til Bodø denne uken!
Påmeldingen til bibliotekmøtet er nå stengt, men du kan fortsatt melde deg på og få med deg direktestrømmingen av torsdags- og fredagsprogrammet, bruk lenken til under/til høyre.
Bibliotekmøtet i Nordland
Årets bibliotekmøte avholdes den 25.- 27. september på Thon Hotel Nordlys i Bodø, og vil bestå av én dag med workshop, og 1,5 påfølgende dager med interessante foredragsholdere fra ulike fagområder.
Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge
Alle deltakere på årets litterære bransjetreff inviteres til en hyggelig og påspandert lunsj av Nordland fylkesbibliotek, på Påpir, restauranten på Stormen bibliotek, kl. 12.00 – 13.00 fredag 27. september. Programmet på bransjetreffet starter umiddelbart etter lunsj, på Stormen bibliotek, med faglig påfyll. Deretter blir det høytidelig tildeling av årets to arbeidsstipend, hver på kr. 100 000,- til to nordnorske forfattere som også vil samtale på scenen om sine forfatterskap og litterære produksjoner. I forbindelse med tildelingen vil artister tilknyttet prosjekt «Det nye nord» bidra med musikalske innslag underveis. Arrangementet avsluttes kl. 18.00.
Nordland fylkesbibliotek inviterer arbeidsstipendmottakere og alle bransjedeltakere på middag på Bjørk restaurant.
Litterær dag på Stormen med musikk fra Det Nye Nord
I timene fra 12.00 til 16.00 vil du på Stormen bibliotek se og høre Moddi og hans kunstnervenner i Det nye nord fortelle, fra scenen, om hvordan det har vært å være med i dette tre-årige prosjektet; hva har de opplevd, hva har vært sært, rart, unikt – hva har inspirert, hva har vært vanskelig? Hva slags mening har/kan prosjektet gitt/gi, for kunsten, for kunstnerne selv, for oss som lytter til deres nye produksjoner, for landsdelen, for nord? Og hva er forresten “nord”?
De skal også hver for seg, eller sammen, fremføre noe av det de har laget av låter og poesi. Noe rykende ferskt, noe fremført på tidligere visninger i prosjektperioden.
Her er det om å gjøre å møte opp med åpent sinn, sette seg godt til rette og la det flomme inn det som måtte komme!
Program
Onsdag 25.9
Registrering/Mingling
Åpning av bibliotekmøtet i Nordland
10:00 – 12:30
Workshop: Forskingsbasert kunnskap
NB: ALLE DELTAGERE MÅ TA MED EGEN PC
Program før lunsj:
10.05 – 11.00
Introduksjon og forventningsavklaring (Menti)
Hva er åpen forskning, med vekt på åpen tilgang
11.00– 11.10 Pause
11.10 – 12.30
Kilder til åpen forskning
Kort om kildekritikk
Casearbeid i grupper – søk i åpne kilder, med oppsummering i plenum
Om workshopen:
Bibliotekarer er godt kjent med rollen som litteraturformidlere, men kanskje ikke så godt kjent med å formidle forskningsbasert kunnskap? Hele dag 1 setter vi av til en kursdag i forskningsbasert kunnskap for bibliotekansatte.
På denne workshopen snakker vi om hva forskningsbasert kunnskap egentlig betyr, hvor dere kan finne kilder til åpent tilgjengelig forskning og hvordan dere kan bruke disse kildene. Åpen forskning innebærer at bibliotekene og befolkningen får gratis tilgang til stadig mer forskningsbasert kunnskap.
Som bibliotekarer er det vår oppgave å kunne veilede brukerne i å finne, vurdere og anvende kilder. Gjennom dagen vil det bli både teori og mulighet til å søke og diskutere. Målet med dagen er å gi økt kunnskap og dermed økt trygghet i rollen som kunnskapsformidlere.
Kursholdere er Roy Martin Kristiansen og Linn K. Kristensen fra universitetsbiblioteket på OsloMet. Kurset er en del av det nasjonale Om prosjektet – Kompetanseløft for formidling av forskningsbasert kunnskap i folkebibliotek (oslomet.no).
Jorun Fallin og Anders Moe fra Universitetsbiblioteket ved Nord Universitet deltar også gjennom hele dagen, og klokken 14.40 vil de presentere bibliotekstjenesten ved Nord universitet med vekt på studiestedene som ligger i fylket, de vil snakke om hvilke tjenester de tilbyr folkebibliotekene og allmennheten. Vi får også høre mer om studentene som brukergruppe og grenseoppgangen mellom hva de kan få hjelp med på det lokale folkebiblioteket, og hva som krever henvisning videre til UB.
Lunsj
Forts: Workshop
Program etter lunsj
13.30 – 14.30
Søk etter helseinformasjon i Helsebiblioteket og offentlige kunnskapsdokumenter i Kudos. Casearbeid i grupper, med oppsummering i plenum
14.30 – 14.40 Pause
14.40 – 15.40
Universitetsbiblioteket ved Nord Universitet sine tjenester til folkebibliotekene og allmennheten i Nordland
15.40 – 16. 00
Kort om videreutdanningen Åpen forskning og vitenskapelig kommunikasjon i folkebibliotek, oppsummering, og vel hjem
Bokbad med Stef Penney (Sted: Flora kafé, Beddingen kulturhus)
Bokbad med Stef Penney, den prisbelønte bestselgende skotske forfatteren som har skrevet spenningsromanen «The long water» – denne gangen med handling fra Nordland, nærmere bestemt Sulis.
Penney har skrevet flere romaner tidligere med handling fra ulike steder i verden, og med stor suksess. Derfor er vi stolt over at Stef Penney har satt Nordland på kartet ved å skrive denne boken, på oppdrag fra Bodø2024.
Men kan en forfatter skrive en bok med en sterk stedsans uten å reise til det stedet på forhånd? Stef Penney kan. Hun har gjort det før, til stor anerkjennelse. Og nå har hun gjort det igjen.
Lokalbefolkningen har delt tips med henne om alt de tror kan være av interesse – detaljer fra deres daglige liv, mennesker (levende eller døde) som kan gjøre gode karakterer i boken,
atmosfæriske steder, interessante historiske hendelser – og mye mer.
Møt henne og andre litteraturinteresserte til et bokbad med samtalepartner Anita Leirfall, filosof
Sted: Flora kafé, Beddingen kulturhus
Pizzakveld på Thon
Torsdag 26.9
Registrering/Mingling
Hvordan påvirker AI fremtidens bibliotektjenester?
Bodø 2024: My European story
Europas historie består av store, historiske hendelser. Øyeblikkene vi alle husker og som mange, på tvers av landegrenser, har et forhold til. Men Europas historie er også hverdagen din. På Leknes, i Narvik, eller i Mosjøen. Vi er alle en del av historien, og opplever historien der vi lever og bor. I Min Europeiske Historie skal vi samle alle disse små brikkene, som til sammen utgjør en større fortelling: fortellingen om Europa i dag, i går og i framtida.
I prosjektet Min europeiske historie skal elever fra hele Nordland få fortelle sin historie, og knytte seg nærmere til europeiske ungdommer i samme årskull. Prosjektet følger elevene fra de går i 8.klasse og avsluttes den høsten de starter i 10.klasse med den internasjonale ungdomscampen StoryLab Europe som går av stabelen i Bodø i september 2024. Hver klasse skal kobles sammen med en jevnaldrende skoleklasse enten i en europeisk vennskapsby/vennskapskommune eller en annen kulturhovedstad.
Bibliotekene og formidling av samisk språk og kultur.
Pause
Panelsamtale: Bibliotek under press
Hvordan møter vi utfordringer som dette, når bibliotekene skal fungere som uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt?
I panelet: Ola Eiksund, leder i Bibliotekarforbundet; Helene Voldner, leder i Norsk bibliotekforening, og Maria Hernes, samisk koordinator i Bodø2024. Samtaleleder: rådgiver Vilde Øines Nybakken i Nordland fylkesbibliotek.
Lunsj
Hvordan og hvorfor gi en litterær fellesopplevelse til «folk flest» på folkebiblioteket?
Frøbibliotek - spire til nye bibliotekbrukere?
Frøbibliotekene har spredt seg i bibliotekene. Hvorfor skal bibliotekene låne ut frø? Skal vi bare gi ut gratis frø uten noen forpliktelser? Kan frøbibliotek engasjere de som ikke bruker biblioteket til vanlig? Er det noen i kommunen vi kan samarbeide med?
Kaffe, prat og kake
Tilrettelagt gaming v/Barne- og ungdomsteamet v/ NAV Hjelpemiddelsentral Nordland
Nav hjelpemiddelsentral Nordland kan gi råd om hvilket gamingutstyr som er hensiktsmessig og tilpasset for barn med behov for ekstra tilrettelegging.
Mona Kartfjord og Marius Espolin Johnson fra Nav hjelpemiddelsentral Nordland kommer for å fortelle om mulighetene, og stiller også på stand med noe av utstyret som finnes.
Demensvennlige bibliotek i Trøndelag
Mette Vaag fra Trøndelag fylkesbibliotek forteller om Demensvennlige bibliotek i Trøndelag og deres erfaringer
Biblioteket som trygg arena for minoritetsungdom og mangfoldsrådgiveres rolle
Festmiddag på Ohma
Fredag 27.9
Biblioteket – en rettferdig møteplass
«Dette rommet» - biblioteket som møtestad