Makerspace i ditt bibliotek

Nordland fylkesbibliotek ønsker å stimulere og inspirere folkebibliotekene i fylket gjennom prosjektet Makerspace i ditt bibliotek

På denne nettsiden finner du:

  • Oversikt utstyret som bibliotekene i Nordland kan låne og bruke i makerspaceaktiviteter for alle aldersgrupper. Alle bibliotekansatte i fylket har fått muligheten til å få opplæring i å bruke utstyret på regionale workshops
  • Håndboka Sånn: Makerspace
  • Rapport fra bibliotekene i Nordland, her får du tips og inspirasjon!

Lykke til med makerspace i DITT bibliotek! Hilsen makerspacegruppa til Nordland fylkesbibliotek

Fjernlån Narvik

For bestilling av utstyr

Karin Hansen

Ved spørsmål om utlån

  75 65 07 86   karhan@nfk.no

Roar Nygård

IKT - Rådgiver

  75 65 07 76   roanyg@nfk.no

Aktiviteter

Som en del av satsingen på  makerspace og skaperaktivitet i bibliotekene inviterte fylkesbiblioteket i 2019 til regionale heldagsworkshops rundt i hele fylket hvor alle ansatte i VGS- og folkebibliotek kunne bli  kjent med makerspaceutsyret vi låner ut. Her fikk deltagerne kursing i 3D-print med Ultimaker 2+, MICRO:BIT og i bruk av vinylkutteren, og ellers muligheten til å teste ut alt utstyret. Workshopene ble avholdt i Mosjøen, Fauske, Sortland og Leknes. 

I 2019  var det også mange skapende og kreative arrangementer og aktiviteter i mange av bibliotekene i fylket. Les rapportene og  bli  inspirert  her:

Utlån av makerspaceutsyr

Planlegger ditt bibliotek arrangementer, verksteder og/eller aktiviteter for barn, ungdom og voksne med fokus på oppfinnelser, teknologi, læring og kreativitet? Lån utstyr av fylkesbiblioteket! Se utvalget nedenfor, som er sortert etter nivå. Trykke deg inn på hver enkel for å lese mer, og for å se kalender for når de er ledige til utlån.

NIVÅ

Makerspace trenger ikke å være komplisert! Mange av våre produkter faller inn under kategorien Nivå 1, og krever lite veiledning og instruksjoner til bibliotekbrukeren. Det er enkelt å implementere, og krever lite tilsyn. Man trenger ikke å ha teknisk kompetanse for å sette i gang.

NIVÅ

Produktene vi har plassert på Nivå 2 kan alle lære seg å bruke, men det krever at bibliotekansatte legger litt egeninnsats i et evt. arrangement hvis bibliotekbrukeren ikke er kjent med utstyret. Kan kreve litt veiledning og instruksjoner til bibliotekbrukeren, bordrytterne som er nevnt i introduksjonen kan være til god hjelp her. Produktene på dette nivået krever ikke nødvendigvis teknisk kompetanse, men bibliotekansatte må sette av litt tid for å sette seg inn i materialet.

NIVÅ

Produktene på dette nivået er overkommelig å sette i gang med for de fleste bibliotek, men det krever litt mer forberedelser og kunnskap. Gjør gjerne en egeninnsats ved å teste ut produktene i forkant, les igjennom manualer nøye eller se på instruksjonsvideoer på nettet. Det kan også være aktuelt å kombinere med et kurs eller ta kontakt med noen eksterne samarbeidspartnere, enten dette er en entusiastisk skoleelev eller en kodeklubb.

Lego

-Klassisk Legobygging –

Verktøysett med loddebolt

-Fiksing og lodding i biblioteket –

Kreativt tegnesett

-Akvarellblyanter og maletusjer for små og store kunstnere-

Kapla Treklosser

-Et fint tilbud for de minste-

3Doodler Create

-3D-penn-

Buttonsmaskin

-Design buttons med ditt budskap eller logo-

Strawbees

-Strawbees er et enkelt byggesystem-

Fujifilm instax mini 11

-Analog kameramoro-

You Star Studio Kit

-Et komplett videoproduksjonssett-

Symaskin

-Sykveld i biblioteket?-

Bloxels

-Det hele starter med en idé-

Tegnebrett

-Tegn digitalt med tegnebrett-

Ultimaker 2+

-Profesjonell 3D-printing gjort tilgjengelig-

Vinylkutter

-Design ditt eget motiv-

NYHET: Nå med sort og hvit veggvinyl

Translate »