Juryen har nominert fire nordnorske forfattarar til Havmannprisen 2023.

Havmannprisen er ein skjønnlitterær pris som har til formål å fremme nordnorsk litteratur. Prisen blir delt ut til den beste skjønnlitterære boka, utvalt av ein fagjury som har vurdert aktuelle titlar.

Utdeling av Havmannprisen er eit samarbeid mellom Helgeland sparebank, Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Prisen blir støtta av Ark Mo og Norsk forfattersentrum avdeling Nord-Noreg.

Prisen blir delt ut under Havmanndagene i Mo i Rana, som i år er laurdag 6. mai.

Omslaget til romanen «Vandre heim» og forfattar Mathias Nyhagen Asplund.

Foto: Mats Jensaas/Cappelen Damm

Mathias Nyhagen Asplund: Vandre heim

Mathias Nyhagen Asplund (f. 1988) kjem ifrå Bodø, og er skodespelar og forfattar.

Asplund debuterte med barneboka Der ingen finn oss i 2018, som han blei tildelt Kulturdepartementet si debutantpris for barne- og ungdomslitteratur. I 2021 ga han ut diktsamlinga Eins pust.

Romanen Vandre heim kom ut i 2022, og er Asplund si tredje bok. Her skriv Asplund historia om den unge mannen Halvor, som skal finne vegen heim. Dette skriv forlaget, Cappelen Damm, om boka:

Halvor har vore i krigen på sjøen, og skal gå hjem til den gravide kona si. Han vandrar over fjell og gjennom dal, han treff ei kvinne og ein mann som ber på kista med sonen sin, han møter dei to venninnene som har reist frå byen for å «vere fri», han blir freista inn til ei ung kvinne og mora hennar som treng ein mann til å hjelpe seg. Dei kan fortelje at det finst bjørn i området, og at bjørnen er mannevond. Vegen heim er lang, og Halvor vandrar inn i tragedie, freisting, godhug og livsfare.

Forfattar Kathrine Nedrejord og omslaget til romanen «Forbryter og straff»

Foto: Elliot Delage/Forlaget Oktober

Kathrine Nedrejord: Forbryter og straff

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er samisk forfattar, dramatikar og scenekunstnar som kjem ifrå Kjøllefjord. Sidan 2011 har ho budd i Paris.

I 2010 debuterte ho med romanen Transitt.  I tillegg til ei rekke romaner har ho gitt ut fem barne- og ungdomsbøker. Nedrejord blei tildelt Havmannprisen i 2018 for romanen Forvandlinga.

Ho er også nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023 for Forbryter og straff. Dette skriv forlaget, Oktober, om boka:

«Forbryter og straff» åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes – egentlig vil hun det ikke selv heller.

Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes.

«Forbryter og straff» er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.

Forfattar Gro Jørstad Nilsen og omslaget til romanen «Det lille steds forbannelse».

Foto: Hilde M. Hjertnes/Cappelen Damm

Gro Jørstad Nilsen: Det lille steds forbannelse

Gro Jørstad Nilsen (f. 1967) er kritikar og forfattar. Ho er oppvekse i Berlevåg, men bur no i Bergen.

Nilsen debuterte i 2003 med romanen Nattelangs. Det lille steds forbannelse er den andre romanen hennar.

Dette skriv forlaget, Cappelen Damm, om boka:

Det lille steds forbannelse viser oss en verden der ting kanskje ikke er som de ser ut ved første øyekast. I Berlevåg skinner midnattssolen sommeren igjennom, men når solen snur, går det ubønnhørlig mot mørketid.

Vi følger Tonje som får jobb på Agnes Hansens nyetablerte astrologitelefon. Sakte, men sikkert vikles Tonje og de andre innbyggerne inn i et psykologisk spill hvor grensen mellom fantasi og virkelighet viskes ut.

Agnes Hansen viser seg å være en entreprenør med sans for muligheten som byr seg i kjølvannet av nedleggelsen av fiskemottaket og forandringen som følger. Hun er tidlig ute og kjøper opp eiendom i den fraflytta bygda; doktorboligen, fiskebruket, hotellet og Kjølnes fyr er blant bygningene hun skaffer seg.

På Kjølnes fyr har kunstneren Andreas residens, og det går ikke lang tid før han også vikles inn i Berlevågs og Agnes’ nett når det skal arrangeres karneval.

Bokomslaget til diktsamlinga «Hjerteskog» og forfattaren, M. Seppola Simonsen.

Foto: Heidi Furre/Flamme forlag

M. Seppola Simonsen: Hjerteskog

M. Seppola Simonsen (f. 1998) kjem frå Senja, men bur og studerer i Oslo.

Hjerteskog er debuten hennar. Simonsen blei tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris 2022 for diktsamlinga.

Dette skriv Flamme forlag om boka:

det var med vilje at jeg
lot jord inn i hjertet
gule forslåtte blader langs marken
koagulert sevje i klumper langs stammen
og fra dette ømme gror spirer om morgenen

M. Seppola Simonsens debutsamling er en slags undersøkelse eller innsirkling av kvensk identitet og språkløshet i vår tids Norge.

Diktene leter i slekt og slekters gang, i natur og dyreliv, i drømmer og syner, i kropp og hjerte, de halser etter ekko fra forlatte liv og bruddstykker av et glemt språk, på jakt etter det vi er i alt det som en gang var.

For hvor mye av oss ligger ikke gjemt, og kanskje glemt, i de som levde før oss? Som gjorde grunnen rede? Dette er dikt om å være en fremmed i møte med seg selv, med sitt eget språk, og natur, og hjemland.

 

Tidlegare vinnarar

2022: Larsen, Irene: Der det gror skierri
2021: Klippenvåg, Odd: En lykkelig gift mann
2020: Arnfinnsen, Kjersti: De siste kjærtegn
2019: Nedrejord, Kathrine: Forvandlinga 
2018: Gabrielsen, Gøhril: Ankomst
2017: Knutsen, Per: Broren til Hugo
2016: Pettersen, Siri: Evna
2015: Skåden, Sigbjørn: Våke over dem som sover
2014: Lindkvist, Ellisiv: Ditt rød hår, Unn
2013: Nyborg, Line Merethe: Du vet ikke hvem jeg er
2012: Jenssen, Frank A.: Snøen er aldri hvit
2011: Bugge, Mikkel: Gå under jorda
2010: Einan, Ellen: Noen venter på bud
2009: Arvola, Ingeborg: Ingen dager uten regn
2008: Thørring, Jorunn: Tarantellen.
2007: Wassmo, Herbjørg: Et glass melk takk.
2006: Øverås, Tor Eystein: Til – en litterær reise.
2005: Olsen, Morten Harry: Størst av alt.
2004: Eriksen, Endre Lund: Ingen kan stoppe meg no.
2003: Nilstun, Ragnhild: For kjærlighets skyld.
2002: Skogheim, Dag: Sanatorieliv.
2001: Ørstavik, Hanne: Tiden det tar.
2000: Stien, Laila: Gjennom glass.
1999: Klippenvåg, Odd: Body & Soul.

Translate »