Ingeborg Arvola: Buffy By er eventyrlysten

I den tredje boka i serien om Buffy By er Buffy og broren Bobby tilbake på eventyr, denne gangen på dramatisk vis som ender med en reise til en hittil ukjent mormor i Nord-Norge. Buffy er en liten superhelt og kaosmagnet på sitt sedvanlige vis, og denne gangen viser Arvola også talent i å skrive fram alle klassekameratene hennes via korte brev de sender henne. Det er en bok med dypt alvor og store, skumle tema, men likevel er den enkel, fengende og minst like morsom å lese som de to foregående historiene om Buffy.

 

 

 

Irene Larsen: Der det gror skierri

Nettopp der det gror skierri har Yrja flyttet hjem for å være festivalleder for en sjøsamisk festival i Finnmark. Det er likevel det turbulente privatlivet vi får høre mest om, med forholdet til gifte Isak, og vennskapet med enstøingen Eilif. Samt Pietro Querinis beretning fra Røst, som er Yrjas følgesvenn i jakten etter mening i livet. Villfarne Yrja griper oss med alle sine motsetninger og uheldige omstendigheter, og boka er usentimental, men med et vakkert språk man lar seg fenge av.

 

 

Camilla Bogetun Johansen: Egen maske først

Ulla Morild Hansen er noe for seg selv, og når hun blir kastet ut av tantas kjellerleilighet og ender opp alene i en campinghytte på Beverøya må det tas grep. Hun bestemmer seg for å redde verden, og vil starte med Repparfjorden, men ting går ikke helt som planlagt. Med en unik og noe forvirrende fortellerstemme, tar Bogetun Johansen oss med inn i et hode som tenker veldig mye men kanskje ikke bestandig er like gjennomtenkt. Det er morsomt, kaotisk og oppfinnsomt, og vi lar oss gjerne rive med av Ullas påfunn.

 

Sanne Mathiassen: Øya synker sakte

Øya synker sakte er historien om Henny som blir tvunget til å forlate storbyen og mora for å bosette seg hos tante Liv på en øy som kanskje kan forsvinne hvert øyeblikk, om man ikke tar grep. Grepene er drastiske, og livet dystopisk, men kanskje finnes det håp også i den vanskelige virkeligheten? Mathiassen har skrevet underholdende og absurd klimafiksjon, med Henny og Johannes som to fornuftige lysglimt på en øy preget av radikale endringer.

 

 

 

Juryen har bestått av:

Anita Hartviksen Ravn, oppnevnt av Nordland fylkesbibliotek

Monika Steinholm, oppnevnt av Norsk forfattersentrum Nord-Norge

og Siri K. Gaski, juryleder og oppnevnt av Rana bibliotek

Utdelingen av Havmannprisen skjer på Rana bibliotek 3. september

 

Translate »