Mange bibliotek har i det siste fått opp øynene for TikTok som markedsføringskanal for barn og ungdom, og spesielt fenomenet #Booktok har gått som en farsott verden rundt. Hvordan kan bibliotek sette i gang med en egen TikTok-konto, og hva skal den inneholde?

Hva er TikTok?

TikTok er en SoM plattform der brukere produserer og/eller ser på små videoklipp. Disse klippene er på 15 sekunder, 60 sekunder, eller 3 minutter lange, og er ofte satt til et lydklipp (enten en sang eller et klipp fra en populær film eller tv-serie)

Hvem er på TikTok

Tidligere var appen forbeholdt barn og ung ungdom, men i dag finner man folk fra alle typer aldersgrupper på TikTok. Kunstnere viser sin kunst, fotballklubber får folk til tribunene, hobbykokker lager mat, forfattere leser fra sin bok og flere og flere bedrifter/organisasjoner ser verdien i å markedsføre sitt område på en utradisjonell måte. Og masse bibliotekarer.

Hva kan man bruke TikTok til?

1). Markedsføre en konkret bok (#BOOKTOK).  Dette kan gjøre veldig enkelt slik:

 

 

 

 

 

@gvhslibrary YA #Books with BIPOC boy main characters remain sadly hard to find in fantasy & scifi #diversifyyourbookshelves #yabooktok #librariansoftiktok ♬ Levitating (feat. DaBaby) - Dua Lipa

 

..Eller man kan bruke en populær «sound» og koble det til bøker/litteratur på ulike måter for underholdning:

 

 

 

 

 

2) Bruk av flinke unge ambassadører er en stor fordel for å skape oppmerksomhet rundt bøker generelt:

 

 

 

 

 

3) Reklamere for en spesifikk tjeneste/arrangement i biblioteket

(Meråpent/debattkveld/forfatterbesøk) , gjøre informasjonsformidling via små instruksjonssnutter (hvordan få nasjonalt lånekort) eller gjøre noe uvventet eller personlig med glimt i øyet (beste sofaen i biblioteket).

 

 

 

 

 

Bli inspirert av TikTok når dere lager utstillinger i biblioteket!

Man kan nesten ikke gå inn i en bokhandel i dag uten å møte på diverse lister fra bøker som har blitt store på TikTok: https://www.norli.no/boker/aktuelt-og-anbefalt/anbefalt-pa-tiktok-booktok

Få oversikt over bøker som trender på TikTok, og lag noen fine utstillinger

 

 

Lure lenker

Med digitalt påfyll arrangert av Agder fylkesbibliotek gjennom det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i Folkebibliotek (FiF), fikk vi 03. mars en introduksjon til TikTok i bibliotek, med to suksesshistorier fra et folkebibliotek og et skolebibliotek som har fått det til.  Arrangementet er fremdeles tilgjengelig digitalt her: https://my.demio.com/recording/XiB5xyV0

Ellers gjelder det å ha det gøy! Fordelen med plattformen er at det krever ikke høy produksjonskvalitet, nesten tvert i mot, her handler det mest om å være ekte, å vise noe genuint som treffer folk. Og jo mindre reklamepreget det er, jo bedre. Så her har bibliotekarer landet rundt faktisk en stor fordel framfor kommersielle aktører.

Translate »