Sammen om nordnorsk litteratur

Det er hyggelig å kunne gi boklånere og bibliotekgjester de fine bokmerkene eller klistremerker i profilens farger. Vi har et begrenset opplag av handlenettene, og vil dele de ut så rettferdig som mulig – alt etter interesse. Roll-ups er til utlån...

les mer

Bli med å vekke historien til live

Vi inviterer folkebibliotekene i Nordland til å bli med og vekke til live og aktualisere historien om Pietro Querini – sammen med oss og andre bibliotek i Europa.

les mer

Lag egne podkaster fra biblioteket

Bokprat med nye anbefalinger, bokanmeldelser, eller kanskje har du en litterær samtale på biblioteket du ønsker å ta opp? Podkastutstyret låner du av fylkesbiblioteket.

les mer

Bibliotek = bolyst

En av de beste arenaene for å utvikle gode samfunn finnes allerede i hver eneste kommune. Det må vi bygge opp og ta vare på, skriver fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen, i dette innlegget.

les mer

Årets vinner av Havmannprisen, Eirik Skrede

Boka er skrevet på inderlig vis. Det er Eirik Skredes helt særegne dialektarbeid som gjør at «Ho mor og hann far» løftes opp til å bli juryens nummer 1. Gjennom en kyndig formalisering av dialektuttrykket sitt, som samtidig er både sta og med høy integritet, er Skrede nærmest som et ekko av …

les mer

Bygg med sugerør

Dyr, figurer og modeller – kun fantasien setter grenser for hva man kan gjøre med Makerspace-ustyret vi har til utlån.

les mer

Er du en drømmer, en designer, eller en DIY-entusiast- prøv vår vinylkutter!

Er du en drømmer, en designer, eller en DIY-entusiast som elsker å legge din personlige vri på alt fra veggdekor til gaver? Da må du sjekke ut vår vinylkutter på bibliotekets Makerspace! Vår Brother CM900 er en blanding av en skjæremaskin og skanner. Den kan brukes til jobbing med utklipp fra bilder, tegninger, skisser, scrapbooking osv. Design og kutt vinyl, som for eksempel kan strykes på handlenett og t-skjorter. Maskinen er selvstendig, det er ikke nødvendig med en datamaskin.

les mer

Sy om sa du?

Drømmer du om å skape dine egne unike klær, reparere gamle favoritter eller utforske verdenen av tekstildesign? Da er våre symaskiner på biblioteket det perfekte stedet for deg!

les mer

På leting etter det nye Nord

Lørdag 23. mars presenteres prosjektet Det Nye Nord, som drives av Nordland fylkesbibliotek, med storslått konsert på Svømmehallen Scene i Bodø. I den forbindelse ønsker vi å dele en flott kronikk fra Avisa Nordland som musiker og prosjektdeltaker Lars Bremnes har skrevet.

les mer

Fylkesråden Arne Ivar Mikalsen fremmer viktige biblioteksaker for Kulturdepartementet

I forrige uke har Arne Ivar Mikalsen, fylkesråden for samfunn, kultur og miljø i Nordland, rettet oppmerksomheten mot viktige utfordringer innen biblioteksektoren i fylket. Med et stort engasjement for at innbyggerne skal ha best mulige bibliotektjenester, har Mikalsen tatt opp to saker for Kultur- og likestillingsdepartementet som vil være særlig viktige for bibliotektilbudet i Nordland fremover: fjernlån og felles digital infrastruktur.

les mer

Lek med analoge bilder

Bildene kommer rett ut fra kameraet og skaper et kult uttrykk. Skal du ha aktivitet i biblioteket? Lån et Fujifilm Instax-kamera i samme slengen! Ta bilder av foredragsholdere og forfattere som er på besøk, og lag en bildevegg med minner. Kanskje du planlegger et...

les mer

Det nye Nord-konsert i svømmehallen i Bodø 23. mars

Hva skjer om du sender ni låtskrivere til hvert sitt sted i Nord-Norge og lar pennen løpe fritt? Lørdag 23. mars presenteres prosjektet med konsert på Svømmehallen Scene i Bodø, og nå er det mulighet å kjøpe billetter.

les mer

Infoskjermkurs

Nå kan du ta kurs i infoskjermsystemet Xibo v4 når det passer deg! Filmene er skreddersydd til bibliotekene i Nordland. Filmene gir deg kunnskap til å publisere egne plakater på infoskjermen. Kurset består foreløpig av 4 filmer og varer totalt 15 minutter.

les mer

Søk om arbeidsstipend

Nå er det mulighet for forfattere bosatt i Nord-Norge å søke på våre to årlige arbeidsstipend på 100 000 kroner hver. Les mer om kriterier for søknaden og søknadsfrist.

les mer

Traineestilling ledig i Nordland fylkesbibliotek

Kunne du tenkt deg til å bidra til at innbyggere i Nordland får enda bedre bibliotektjenester? Vi søker nå en trainee med kontorsted i Mo i Rana. I denne stillingen får du bidra i små og store prosjekter, i tillegg til å bidra til innovasjon og jobbe i tett samarbeid med andre aktører

les mer

Reklamekampanje for Litteraturnett Nord-Norge

Litteraturnett Nord-Norge har fått ny drakt, og i den forbindelse har vi laget en serie reklamesnutter som skal hedre og sette fokus på våre nord-norske forfattere og nord-norsk litteratur!

les mer

Ønsker du gode lesetips til julen?

Vi anbefaler den nye YouTube-kanalen «Leseforslag fra bibliotekene» Her finnes ca 100 korte bokomtaler fra forskjellige bibliotekarer rundt om det ganske land!

les mer

Oversikt over biblioteksystemer

Det er en rekke biblioteksystemer på markedet i Norge. 7. og 14. november har fylkesbiblioteket hatt presentasjoner av et utvalg biblioteksystem. De ulike systemene på markedet er organisert i gruppen Biblioteksystemleverandørene i Norge. Her er oversikt over de ulike...

les mer

Kurs i Lesersørvis til barn

Det kan være en krevende øvelse å finne rett bok til rett barn, men med et kurs i Lesersørvis får du mange av de verktøyene du trenger for å lykkes. Vi er derfor glade for å kunne tilby Lesersørviskurs til alle bibliotekansatte i Nordland.

les mer

Velkommen til IBBY 2023

Årets nye barne- og ungdomslitteratur presenteres av dyktige formidlere fra IBBY Norge. Relevant for bibliotekansatte, lærere og skolebibliotekansvarlige som jobber med lesing og litteraturformidling i skoler og bibliotek på alle nivåer i Nordland.

les mer

Bibliobattles 2023

Fra 6.-12. november arrangeres årets Bibliobattles, og 14 bibliotek fra Nordland er med.

les mer

Innkjøpsordningen for Kulturtidsskrift 2024

Snart åpner bestillingsvindu for kulturtidsskrifter som Norsk kulturråd kjøper inn til bibliotekene. Denne ordningen er en del av tilskuddsordningen Tidsskrift og kritikk. Kulturtidsskriftene sendes så ut fra Tekstallmenningen. I 2023 har over 230 folkebibliotek...

les mer

Ledig stilling innen bibliotekutvikling!

Vil du bidra til at innbyggerne i Nordland får enda bedre bibliotektjenester? Har du lyst å jobbe et sted hvor du har stor innflytelse på arbeidsoppgavene og gode mulighet til å utvikle deg? Vi har ledig en fast 100 % stilling med tiltredelse snarest.

les mer

Utviklingsmidler og midler til aktiv formidling 2024

Nasjonalbiblioteket lyser ut midler både til utvikling og til aktiv formidling. Søknadsfristen er 14. november kl 23.59. Utviklingsmidler Nasjonalbiblioteket inviterer til å søke om midler for 2024 til større, nyskapende utviklingsprosjekter i bibliotekene. Minste...

les mer

Påmelding til Bibliotekmøtet i Nordland 2023

18. september braker det løs, og vi ønsker alle bibliotekansatte i Nordland velkommen til årets sosiale og faglige høydepunkt for bibliotekansatte fra hele fylket. Husk å melde deg på innen 1. september!

les mer

Rot og Bjørne på Nordlandsturne

Ti av bibliotekene i Nordland ble med på en felles søknad til Kulturrådet hvor vi søkte om midler til litteraturarrangementer for de minste, og i høst drar  forfatter og illustratør Hege Østmo-Sæter Olsnes ut på barnehagebibliotekturne rundt i hele fylket. Med seg har hun de to populære barnebokfigurene Rot og Bjørne, og det er veldig stor stas å kunne invitere mange barnehagebarn til en artig stund med disse tre på sine bibliotek.

les mer

Nasjonale bibliotekdager 2023

Nasjonale bibliotekdager, fra 28. august til 3. september, skal synliggjøre bibliotekene ovenfor beslutningstagerne og folk flest. Bli med og vis at bibliotek er viktig!

les mer

Restartløypen – felles digital kursløype

Mange bibliotekansatte uttrykker at rollen som kunnskapsaktør har kommet litt i bakgrunnen de siste årene, mens det har vært en rivende utvikling av bibliotek som møteplass, arrangør, og formidler av skjønnlitteratur. Restartløypen er kursløypen som gir oss en ny start i arbeid med kunnskapsaktørrollen og alle er invitert med på felles digital kursløype.

les mer

Velkommen med i BUA-nettverket

Fylkesbiblioteket driver et nettverk for alle som jobber med bibliotektjenester og litteraturformidling til barn og unge i Nordland, og representanter fra ditt bibliotek er herved invitert med!

les mer

Bibliotekkampanje – Tips til publisering på sosiale medier

Bibliotekkampanjen som skal synliggjøre bibliotekenes tilbud er i godt i gang, og mange har allerede begynt å spre budskapet.
For å øke interessen og gjøre innholdet fengende kan det være lurt å bruke emneknagger på Instagram og fengende tekster til bildene.
Her kommer litt tips og forslag til akkurat det!

les mer

Bibliotekkampanje – «Alt sammen, på biblioteket»

Alle fylkene samarbeider om en ny kampanje som skal synliggjøre folkebibliotekenes tilbud inn mot kommunestyre- og fylkestingsvalget 11. september 2023. Hovedtema for kampanjen er folkehelse og sosial inkludering, og hovedmålgruppa er innbyggere.

les mer

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge

Fylkesbibliotekene i Nord-Norge vil informere om at det blir bransjetreff for litteraturmiljøet i landsdelen på FINN – Festspillene i Nord-Norge, på Harstad bibliotek. Vi har holdt av datoene 30. juni og 1. juli.

les mer

Grundig statistikkrapport fra Innlandet fylkesbibliotek

Våre kolleger i Innlandet fylkesbibliotek har sett på statistikken for å beskrive utviklingen. Det ble vedtatt ny biblioteklov i 2013, og det kom en ny Nasjonal bibliotekstrategi(2015-18) som la til rette for tilskudd til arrangementer i bibliotek. Norske...

les mer

Havmannprisvinneren er klar!

Havmannprisen går til M. Seppola Simonsen for diktsamlinga Hjerteskog. M. Seppola Simonsen er en norsk-kvensk forfatter og kunstner fra Senja. Diktsamlinga Hjerteskog har undertittelen Kvenske dikt, noe som plasserer den i en kvensk tradisjon og forfatteren som kven....

les mer

Bibliotekmøtet i Nordland 2023

Hold av datoene! Fra lunsj mandag 18. september til lunsj onsdag 20. september inviterer Nordland fylkesbibliotek til Bibliotekmøtet i Nordland 2023.

les mer

Bibliobattles 2022

Bibliobattles er en nasjonal, lavterskel online byggekonkurranse i Minecraft der spillere i alle aldre (men stort sett barn og unge) inviteres til å representere sitt bibliotek i en vennlig konkurranse om å finne biblioteket med de flinkeste spillerne. I Nordland var det 10 bibliotek som var med, og her er en liten rapport.

les mer

Gratulerer!

Vi gratulerer de tre forfatterne i Nord-Norge som har søkt på og blitt trukket ut til å motta hvert sitt stipend på kr. 10 000,- til skriveopphold:

Mari Sofie Andreassen, Tromsø
Ann Irene Klo, Melbu
Gøril Evans, Sortland

les mer

Søk om arbeidsstipend

De nordnorske fylkeskommunene har oppretta to årlige arbeidsstipend på 100 000 kroner hver, som skal gi forfattere bosatt i Nord-Norge økonomisk støtte til å skrive skjønnlitteratur.

les mer

Samisk språkuke 24.-30.oktober 2022

I løpet av språkuka vil fylkesbiblioteket arrangere flere spennende webinarer for bibliotekansatte og andre interesserte, og attpåtil har vi gleden av å invitere til en eksklusiv konsert med den anerkjente samiske artisten Katarina Barruk m/musikere! Mandag 24.okt kl...

les mer

Invitasjon til Skolbibdagen 2022

Nordland fylkesbibliotek har, sammen med bibliotekfaglig ressurssenter for VGS-bibliotekene, gleden av å tilby alle som jobber med eller for skolebibliotek i Nordland tilgang til det digitale svenske arrangementet Skolbibdagen.

Arrangementet sendes live tirsdag 25. oktober 2022, og alle som melder seg på vil ha tilgang til innholdet frem til 19. november 2022.

les mer

Nettstudium: «Aktiv formidling i folkebibliotek»

Den nettbaserte videreutdanningen «Aktiv formidling i folkebibliotek» tilbys for andre gang fra OsloMet i 2023, med søknadsfrist 1. desember 2022. Det er nå åpent for å søke. Ansatte i folkebibliotek vil bli prioritert. Ansatte i videregående skolers bibliotek og andre interesserte er også velkomne til å søke, og vil vurderes om det blir plass.

les mer

BookBites kampanjen er i gang!

Kampanjen varer i tre uker, altså fram til 5. oktober. Reklamebyrået Brunch tar hånd om plassering, tilpasning og måling av annonsene. Biblioteksentralen følger side med på bruken av BookBites: utlån, nye brukere og aktivitet i appen.

les mer

Få oversikt over høstens aktiviteter

Vi vet at det er mye som skjer, både ute i kommunene, og ellers i fylket, og har derfor laget en ganske hendig oversikt over viktige merkedatoer og kurs/arrangement som er verdt å få med seg. Denne oversikten passer veldig bra å skrive ut å ha på pauserommet/kontorplassen din. Fullstendig oversikt, evt. endringer og lenker til digitale møter finner du i kalenderen til høyre på denne siden.

les mer

Bibliotekmøtet 2022

Påmelding til bibliotekmøtet 2022 er klar! 19. – 21. september braker det løs, og vi ønsker alle bibliotekansatte i Nordland velkommen til årets høydepunkt for bibliotekansatte:) Husk påmeldingsfrist 1. september!

les mer

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge

Det er klart for det årlige bransjetreffet for litteraturmiljøet i Nord-Norge. Nærmere 40 forfattere og bibliotekansatte er påmeldte og kommer til Harstad 27. og 28. juni. Utvalgte deler av programmet strømmes til dere som ikke kan være der.

les mer

Skrive- og dramaleir 2022

Påmeldingen til årets skrive- og dramaleir er klar, og ungdom fra 14- 17 år fra Nord-Norge oppfordres til å søke! Skrive- og dramaleiren er for både gutter og jenter som har lyst til å teste ut kreativ skriving eller skuespill og teatersport, og dette er et unikt tilbud for de som har lyst til å tilbringe en uke i sommerferien sammen med andre skrive- og teaterglade fra hele Nord-Norge!

les mer
Translate »