Oversikt over biblioteksystemer

Det er en rekke biblioteksystemer på markedet i Norge. 7. og 14. november har fylkesbiblioteket hatt presentasjoner av et utvalg biblioteksystem. De ulike systemene på markedet er organisert i gruppen Biblioteksystemleverandørene i Norge. Her er oversikt over de ulike...

les mer

Kurs i Lesersørvis til barn

Det kan være en krevende øvelse å finne rett bok til rett barn, men med et kurs i Lesersørvis får du mange av de verktøyene du trenger for å lykkes. Vi er derfor glade for å kunne tilby Lesersørviskurs til alle bibliotekansatte i Nordland.

les mer

Velkommen til IBBY 2023

Årets nye barne- og ungdomslitteratur presenteres av dyktige formidlere fra IBBY Norge. Relevant for bibliotekansatte, lærere og skolebibliotekansvarlige som jobber med lesing og litteraturformidling i skoler og bibliotek på alle nivåer i Nordland.

les mer

Bibliobattles 2023

Fra 6.-12. november arrangeres årets Bibliobattles, og 14 bibliotek fra Nordland er med.

les mer

Innkjøpsordningen for Kulturtidsskrift 2024

Snart åpner bestillingsvindu for kulturtidsskrifter som Norsk kulturråd kjøper inn til bibliotekene. Denne ordningen er en del av tilskuddsordningen Tidsskrift og kritikk. Kulturtidsskriftene sendes så ut fra Tekstallmenningen. I 2023 har over 230 folkebibliotek...

les mer

Ledig stilling innen bibliotekutvikling!

Vil du bidra til at innbyggerne i Nordland får enda bedre bibliotektjenester? Har du lyst å jobbe et sted hvor du har stor innflytelse på arbeidsoppgavene og gode mulighet til å utvikle deg? Vi har ledig en fast 100 % stilling med tiltredelse snarest.

les mer

Utviklingsmidler og midler til aktiv formidling 2024

Nasjonalbiblioteket lyser ut midler både til utvikling og til aktiv formidling. Søknadsfristen er 14. november kl 23.59. Utviklingsmidler Nasjonalbiblioteket inviterer til å søke om midler for 2024 til større, nyskapende utviklingsprosjekter i bibliotekene. Minste...

les mer

Påmelding til Bibliotekmøtet i Nordland 2023

18. september braker det løs, og vi ønsker alle bibliotekansatte i Nordland velkommen til årets sosiale og faglige høydepunkt for bibliotekansatte fra hele fylket. Husk å melde deg på innen 1. september!

les mer

Rot og Bjørne på Nordlandsturne

Ti av bibliotekene i Nordland ble med på en felles søknad til Kulturrådet hvor vi søkte om midler til litteraturarrangementer for de minste, og i høst drar  forfatter og illustratør Hege Østmo-Sæter Olsnes ut på barnehagebibliotekturne rundt i hele fylket. Med seg har hun de to populære barnebokfigurene Rot og Bjørne, og det er veldig stor stas å kunne invitere mange barnehagebarn til en artig stund med disse tre på sine bibliotek.

les mer

Nasjonale bibliotekdager 2023

Nasjonale bibliotekdager, fra 28. august til 3. september, skal synliggjøre bibliotekene ovenfor beslutningstagerne og folk flest. Bli med og vis at bibliotek er viktig!

les mer

Restartløypen – felles digital kursløype

Mange bibliotekansatte uttrykker at rollen som kunnskapsaktør har kommet litt i bakgrunnen de siste årene, mens det har vært en rivende utvikling av bibliotek som møteplass, arrangør, og formidler av skjønnlitteratur. Restartløypen er kursløypen som gir oss en ny start i arbeid med kunnskapsaktørrollen og alle er invitert med på felles digital kursløype.

les mer

Velkommen med i BUA-nettverket

Fylkesbiblioteket driver et nettverk for alle som jobber med bibliotektjenester og litteraturformidling til barn og unge i Nordland, og representanter fra ditt bibliotek er herved invitert med!

les mer

Bibliotekkampanje – Tips til publisering på sosiale medier

Bibliotekkampanjen som skal synliggjøre bibliotekenes tilbud er i godt i gang, og mange har allerede begynt å spre budskapet.
For å øke interessen og gjøre innholdet fengende kan det være lurt å bruke emneknagger på Instagram og fengende tekster til bildene.
Her kommer litt tips og forslag til akkurat det!

les mer

Bibliotekkampanje – «Alt sammen, på biblioteket»

Alle fylkene samarbeider om en ny kampanje som skal synliggjøre folkebibliotekenes tilbud inn mot kommunestyre- og fylkestingsvalget 11. september 2023. Hovedtema for kampanjen er folkehelse og sosial inkludering, og hovedmålgruppa er innbyggere.

les mer

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge

Fylkesbibliotekene i Nord-Norge vil informere om at det blir bransjetreff for litteraturmiljøet i landsdelen på FINN – Festspillene i Nord-Norge, på Harstad bibliotek. Vi har holdt av datoene 30. juni og 1. juli.

les mer

Grundig statistikkrapport fra Innlandet fylkesbibliotek

Våre kolleger i Innlandet fylkesbibliotek har sett på statistikken for å beskrive utviklingen. Det ble vedtatt ny biblioteklov i 2013, og det kom en ny Nasjonal bibliotekstrategi(2015-18) som la til rette for tilskudd til arrangementer i bibliotek. Norske...

les mer

Havmannprisvinneren er klar!

Havmannprisen går til M. Seppola Simonsen for diktsamlinga Hjerteskog. M. Seppola Simonsen er en norsk-kvensk forfatter og kunstner fra Senja. Diktsamlinga Hjerteskog har undertittelen Kvenske dikt, noe som plasserer den i en kvensk tradisjon og forfatteren som kven....

les mer

Bibliotekmøtet i Nordland 2023

Hold av datoene! Fra lunsj mandag 18. september til lunsj onsdag 20. september inviterer Nordland fylkesbibliotek til Bibliotekmøtet i Nordland 2023.

les mer

Bibliobattles 2022

Bibliobattles er en nasjonal, lavterskel online byggekonkurranse i Minecraft der spillere i alle aldre (men stort sett barn og unge) inviteres til å representere sitt bibliotek i en vennlig konkurranse om å finne biblioteket med de flinkeste spillerne. I Nordland var det 10 bibliotek som var med, og her er en liten rapport.

les mer

Gratulerer!

Vi gratulerer de tre forfatterne i Nord-Norge som har søkt på og blitt trukket ut til å motta hvert sitt stipend på kr. 10 000,- til skriveopphold:

Mari Sofie Andreassen, Tromsø
Ann Irene Klo, Melbu
Gøril Evans, Sortland

les mer

Søk om arbeidsstipend

De nordnorske fylkeskommunene har oppretta to årlige arbeidsstipend på 100 000 kroner hver, som skal gi forfattere bosatt i Nord-Norge økonomisk støtte til å skrive skjønnlitteratur.

les mer

Samisk språkuke 24.-30.oktober 2022

I løpet av språkuka vil fylkesbiblioteket arrangere flere spennende webinarer for bibliotekansatte og andre interesserte, og attpåtil har vi gleden av å invitere til en eksklusiv konsert med den anerkjente samiske artisten Katarina Barruk m/musikere! Mandag 24.okt kl...

les mer

Invitasjon til Skolbibdagen 2022

Nordland fylkesbibliotek har, sammen med bibliotekfaglig ressurssenter for VGS-bibliotekene, gleden av å tilby alle som jobber med eller for skolebibliotek i Nordland tilgang til det digitale svenske arrangementet Skolbibdagen.

Arrangementet sendes live tirsdag 25. oktober 2022, og alle som melder seg på vil ha tilgang til innholdet frem til 19. november 2022.

les mer

Nettstudium: «Aktiv formidling i folkebibliotek»

Den nettbaserte videreutdanningen «Aktiv formidling i folkebibliotek» tilbys for andre gang fra OsloMet i 2023, med søknadsfrist 1. desember 2022. Det er nå åpent for å søke. Ansatte i folkebibliotek vil bli prioritert. Ansatte i videregående skolers bibliotek og andre interesserte er også velkomne til å søke, og vil vurderes om det blir plass.

les mer

BookBites kampanjen er i gang!

Kampanjen varer i tre uker, altså fram til 5. oktober. Reklamebyrået Brunch tar hånd om plassering, tilpasning og måling av annonsene. Biblioteksentralen følger side med på bruken av BookBites: utlån, nye brukere og aktivitet i appen.

les mer

Få oversikt over høstens aktiviteter

Vi vet at det er mye som skjer, både ute i kommunene, og ellers i fylket, og har derfor laget en ganske hendig oversikt over viktige merkedatoer og kurs/arrangement som er verdt å få med seg. Denne oversikten passer veldig bra å skrive ut å ha på pauserommet/kontorplassen din. Fullstendig oversikt, evt. endringer og lenker til digitale møter finner du i kalenderen til høyre på denne siden.

les mer

Bibliotekmøtet 2022

Påmelding til bibliotekmøtet 2022 er klar! 19. – 21. september braker det løs, og vi ønsker alle bibliotekansatte i Nordland velkommen til årets høydepunkt for bibliotekansatte:) Husk påmeldingsfrist 1. september!

les mer

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge

Det er klart for det årlige bransjetreffet for litteraturmiljøet i Nord-Norge. Nærmere 40 forfattere og bibliotekansatte er påmeldte og kommer til Harstad 27. og 28. juni. Utvalgte deler av programmet strømmes til dere som ikke kan være der.

les mer

Skrive- og dramaleir 2022

Påmeldingen til årets skrive- og dramaleir er klar, og ungdom fra 14- 17 år fra Nord-Norge oppfordres til å søke! Skrive- og dramaleiren er for både gutter og jenter som har lyst til å teste ut kreativ skriving eller skuespill og teatersport, og dette er et unikt tilbud for de som har lyst til å tilbringe en uke i sommerferien sammen med andre skrive- og teaterglade fra hele Nord-Norge!

les mer

Venneforening- noe for ditt bibliotek?

Vi har laget en ny brosjyre i SÅNN!-serien som gir tips om hvordan man kan gå frem for å ta initiativ og finne forslag og tips til konkrete oppgaver en venneforening kan gjøre for ditt bibliotek

les mer

TikTok i biblioteket

Mange bibliotek har i det siste fått opp øynene for TikTok som markedsføringskanal for barn og ungdom, og spesielt fenomenet #Booktok har gått som en farsott verden rundt. Hvordan kan bibliotek sette i gang med en egen TikTok-konto, og hva skal den inneholde? Les mer for å få gode tips

les mer

Nyhet! Tornesamisk bibliotekskilting

Da har vi gleden av å kunne presentere skilt-tekst på tornesamisk, slik at vi nå har bibliotekets mest brukte betegnelser tilgjengelig på 5 samiske språk. Nord-, sør-, lule-, pite-, og tornesamisk.

les mer

Leselederkurs i metoden Shared Reading!

Nordland fylkesbibliotek har gleden av å tilby bibliotekansatte i Nordland et gratis 3-dagers kurs i den populære metoden Shared Reading. Vi har begrensede antall plasser- meld dere på nå!

les mer

Telefonproblemer etter datainnbrudd

Som følge av et digitalt angrep på Nordland fylkeskommunes systemer, er mange av våre fagsystemer og administrative systemer midlertidig ute av drift. Fylkesbibliotekets telefoner er også satt ut av drift. Vi kan for tiden kun nås på våre mobilnumre som er oppgitt...

les mer

Rapport etter tiltakspakke for folkebibliotekene våren 2020

I mars 2020 satte regjeringen og Nasjonalbiblioteket inn ekstraordinære tiltak for å gi publikum et best mulig digitalt tilbud mens bibliotekene var koronastengt. 25 millioner kroner ble tildelt fylkesbibliotekene, Deichman og Bergen offentlige bibliotek til ekstra innkjøp av digitalt innhold og til digital formidling. Nå er resultatene oppsummert i en rapport.

les mer

Nye klassesett: Bøker fra «Boksøk for ungdom»

Boksøk for ungdom er et ferdig opplegg for skoler og bibliotek fra Leser søker bok. Skoletjenesten til Nordland fylkesbibliotek har kjøpt inn klassesett av alle bøkene i Boksøk for ungdom, og de vil være helt klare for bestilling og utlån på nyåret. Det er gjort et pilotprosjekt på Deichman Tøyen basert på Boksøk på ungdom som kan gi inspirasjon til et samarbeidsprosjekt mellom biblioteket og ungdomsskole/VGS, les mer her.

les mer

Bibliotektjenester for studenter

Velkommen til webinar om bibliotektjenester for studenter! Vi har fått Jorun Fallin fra Nord universitetsbibliotek og Britt Olsbyengen fra Kulturbadet bibliotek i Alstahaug til en samtale. Hvilke bibliotektjenester tilbyr Nord universitet og hvordan kan...

les mer

Bibliotekprisen for Nord-Norge 2021

Har du forslag til hvem som skal få prisen? Bibliotekprisen for Nord-Norge deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg. Prisen deles ut hvert annet år. Send ditt forslag til norskbibliotekforeningnord@gmail.com innen 30. november.

les mer

Påmelding til IBBY høstkurs 2021

Nå er det åpent for påmelding til årets barnelitteratur kurs med IBBY!

Årets nye barne- og ungdomslitteratur presenteres av dyktige formidlere fra IBBY Norge i Bodø mandag 29. november. Dette er sannsynligvis den mest komplette oversikten over hva som er utgitt for barn og unge i år, og er relevant for bibliotekansatte, lærere og skolebibliotekansvarlige som jobber med lesing og litteraturformidling i skoler og bibliotek på alle nivåer i Nordland.

les mer

Webinar om utenlandske e-bøker

Dagens samarbeid om e-bøker og e-lydbøker i Nordland har lite utvalg av utenlandsk litteratur.  Utfordringen kan løses på flere måter, og en av dem er å benytte tjenestene fra Overdrive til å øke utvalget av litteratur ditt bibliotek tilbyr. Dette vil være et...

les mer

Bibliotekmøtet 2021: 20.- 22.september

Programmet er så godt som spikret for årets bibliotekmøte som i år vil foregå ved Thon Hotel Lofoten i Svolvær den 20-22. september, og vil med dette gi dere muligheten til å holde av datoen for årets bibliotekfaglige og sosiale høydepunkt her i Nordland!  Det vil komme  mer informasjon fra oss etter hvert om påmelding, overnatting, fullt program, smittevern og tips til forskjellige reisemåter til Lofoten.

les mer

Litterært bransjetreff i Harstad 25 – 26 juni 2021

Fabelaktig program, mulighet til å møtes, i takknemlighet til Aud Tåga som trer inn i pensjonistenes rekker rett etter nok en avvikling av bransjetreffet og den formidable jobben hun har gjort som leder av «Nordnorsk litteraturstrategi» – alt dette fortjener en grand salut! Gratulerer, litteraturbransjen i Nord-Norge – dere får igjen servert noe enestående på et sølvfat i Harstad i slutten av juni.  

les mer

Se bibliotekene i Nordland i 3D!

Mange bibliotek har fått skannet digitale tredimensjonale modeller av egne biblioteklokaler. Dette åpner for formidling av litteratur og digitale tjenester, guidede turer gjennom biblioteket og aktivitet i bibliotekrommet, på helt nye måter. Nå kan du besøke biblioteket virtuelt fra din egen stue, og gå blant hyllene i en 3D-modell.

les mer

Bli kjent med barneavdelingene i fylket

Fylkesbiblioteket inviterer våren 2021 til en rekke Teams-møter hvor bibliotekene som er med i nettverket for barne- og ungdomsbibliotekarbeid i Nordland presenterer sin barne- og ungdomsavdeling og tilbudet biblioteket har til barn og unge. 

les mer

Det har vært en del spørsmål koblet til fjernlån fra bibliotek i Norden, da dette er en tjeneste vi ikke lenger tilbyr etter nedleggingen av fjernlånet i Rana. Med denne korte instruksjonsvideoen kan biblioteket selv finne ut hvordan man bruker tjenestene

les mer

Ledig stilling: Spesialbibliotekar/bibliotekar litteraturformidling

Vi har en medarbeider som prøver seg i annen stilling, og derfor lyser vi ut et års vikariat som spesialbibliotekar/bibliotekar med mulighet for fast ansettelse. Stillingen har arbeidssted Narvik, men det første året kan det åpnes opp for å jobbe i Mo i Rana. Søknadsfrist 12/3-2021.

les mer

Tøyveskebiblioteket Les Høyt!

Tøyveskebiblioteket Les Høyt! er et barnehagebibliotek- og høytlesingsprosjektt utviklet av Nordland fylkesbibliotek til bruk av alle folkebibliotekene i fylket. På denne siden kan du se hva tøyveskebiblioteket inneholder  og bestille til ditt bibliotek.

les mer

Lesersørvis – velkommen til digitale samlinger!

Viken fylkesbibliotek, med Vanja Øyrås i spissen, har laget et kurs i Lesersørvis som de har lagt ut på Bibliotekutvikling.no. Det er fullt mulig å følge dette kurset alene. Vi tenker imidlertid at det kan være greit å gå igjennom kurset sammen, særlig for dere som er alene på biblioteket. Vi ønsker derfor å tilby en felles kursgjennomgang nå i vinter, hvor vi ser filmene hver for oss og har fem fellessamlinger på teams der vi går igjennom noen oppgaver sammen/i grupper.

les mer
Translate »