BookBites kampanjen er i gang!

Kampanjen varer i tre uker, altså fram til 5. oktober. Reklamebyrået Brunch tar hånd om plassering, tilpasning og måling av annonsene. Biblioteksentralen følger side med på bruken av BookBites: utlån, nye brukere og aktivitet i appen.

les mer

Få oversikt over høstens aktiviteter

Vi vet at det er mye som skjer, både ute i kommunene, og ellers i fylket, og har derfor laget en ganske hendig oversikt over viktige merkedatoer og kurs/arrangement som er verdt å få med seg. Denne oversikten passer veldig bra å skrive ut å ha på pauserommet/kontorplassen din. Fullstendig oversikt, evt. endringer og lenker til digitale møter finner du i kalenderen til høyre på denne siden.

les mer

Bibliotekmøtet 2022

Påmelding til bibliotekmøtet 2022 er klar! 19. – 21. september braker det løs, og vi ønsker alle bibliotekansatte i Nordland velkommen til årets høydepunkt for bibliotekansatte:) Husk påmeldingsfrist 1. september!

les mer

Bransjetreff for litteraturmiljøet i Nord-Norge

Det er klart for det årlige bransjetreffet for litteraturmiljøet i Nord-Norge. Nærmere 40 forfattere og bibliotekansatte er påmeldte og kommer til Harstad 27. og 28. juni. Utvalgte deler av programmet strømmes til dere som ikke kan være der.

les mer

Skrive- og dramaleir 2022

Påmeldingen til årets skrive- og dramaleir er klar, og ungdom fra 14- 17 år fra Nord-Norge oppfordres til å søke! Skrive- og dramaleiren er for både gutter og jenter som har lyst til å teste ut kreativ skriving eller skuespill og teatersport, og dette er et unikt tilbud for de som har lyst til å tilbringe en uke i sommerferien sammen med andre skrive- og teaterglade fra hele Nord-Norge!

les mer

Venneforening- noe for ditt bibliotek?

Vi har laget en ny brosjyre i SÅNN!-serien som gir tips om hvordan man kan gå frem for å ta initiativ og finne forslag og tips til konkrete oppgaver en venneforening kan gjøre for ditt bibliotek

les mer

TikTok i biblioteket

Mange bibliotek har i det siste fått opp øynene for TikTok som markedsføringskanal for barn og ungdom, og spesielt fenomenet #Booktok har gått som en farsott verden rundt. Hvordan kan bibliotek sette i gang med en egen TikTok-konto, og hva skal den inneholde? Les mer for å få gode tips

les mer

Nyhet! Tornesamisk bibliotekskilting

Da har vi gleden av å kunne presentere skilt-tekst på tornesamisk, slik at vi nå har bibliotekets mest brukte betegnelser tilgjengelig på 5 samiske språk. Nord-, sør-, lule-, pite-, og tornesamisk.

les mer

Leselederkurs i metoden Shared Reading!

Nordland fylkesbibliotek har gleden av å tilby bibliotekansatte i Nordland et gratis 3-dagers kurs i den populære metoden Shared Reading. Vi har begrensede antall plasser- meld dere på nå!

les mer

Søk om arbeidsstipend

De nordnorske fylkeskommunene har oppretta to årlige arbeidsstipend på 100 000 kroner hver, som skal gi forfattere bosatt i Nord-Norge økonomisk støtte til å skrive skjønnlitteratur.

les mer

Telefonproblemer etter datainnbrudd

Som følge av et digitalt angrep på Nordland fylkeskommunes systemer, er mange av våre fagsystemer og administrative systemer midlertidig ute av drift. Fylkesbibliotekets telefoner er også satt ut av drift. Vi kan for tiden kun nås på våre mobilnumre som er oppgitt...

les mer

Rapport etter tiltakspakke for folkebibliotekene våren 2020

I mars 2020 satte regjeringen og Nasjonalbiblioteket inn ekstraordinære tiltak for å gi publikum et best mulig digitalt tilbud mens bibliotekene var koronastengt. 25 millioner kroner ble tildelt fylkesbibliotekene, Deichman og Bergen offentlige bibliotek til ekstra innkjøp av digitalt innhold og til digital formidling. Nå er resultatene oppsummert i en rapport.

les mer

Nye klassesett: Bøker fra «Boksøk for ungdom»

Boksøk for ungdom er et ferdig opplegg for skoler og bibliotek fra Leser søker bok. Skoletjenesten til Nordland fylkesbibliotek har kjøpt inn klassesett av alle bøkene i Boksøk for ungdom, og de vil være helt klare for bestilling og utlån på nyåret. Det er gjort et pilotprosjekt på Deichman Tøyen basert på Boksøk på ungdom som kan gi inspirasjon til et samarbeidsprosjekt mellom biblioteket og ungdomsskole/VGS, les mer her.

les mer

Bibliotektjenester for studenter

Velkommen til webinar om bibliotektjenester for studenter! Vi har fått Jorun Fallin fra Nord universitetsbibliotek og Britt Olsbyengen fra Kulturbadet bibliotek i Alstahaug til en samtale. Hvilke bibliotektjenester tilbyr Nord universitet og hvordan kan...

les mer

Bibliotekprisen for Nord-Norge 2021

Har du forslag til hvem som skal få prisen? Bibliotekprisen for Nord-Norge deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg. Prisen deles ut hvert annet år. Send ditt forslag til norskbibliotekforeningnord@gmail.com innen 30. november.

les mer

Påmelding til IBBY høstkurs 2021

Nå er det åpent for påmelding til årets barnelitteratur kurs med IBBY!

Årets nye barne- og ungdomslitteratur presenteres av dyktige formidlere fra IBBY Norge i Bodø mandag 29. november. Dette er sannsynligvis den mest komplette oversikten over hva som er utgitt for barn og unge i år, og er relevant for bibliotekansatte, lærere og skolebibliotekansvarlige som jobber med lesing og litteraturformidling i skoler og bibliotek på alle nivåer i Nordland.

les mer

Webinar om utenlandske e-bøker

Dagens samarbeid om e-bøker og e-lydbøker i Nordland har lite utvalg av utenlandsk litteratur.  Utfordringen kan løses på flere måter, og en av dem er å benytte tjenestene fra Overdrive til å øke utvalget av litteratur ditt bibliotek tilbyr. Dette vil være et...

les mer

Bibliotekmøtet 2021: 20.- 22.september

Programmet er så godt som spikret for årets bibliotekmøte som i år vil foregå ved Thon Hotel Lofoten i Svolvær den 20-22. september, og vil med dette gi dere muligheten til å holde av datoen for årets bibliotekfaglige og sosiale høydepunkt her i Nordland!  Det vil komme  mer informasjon fra oss etter hvert om påmelding, overnatting, fullt program, smittevern og tips til forskjellige reisemåter til Lofoten.

les mer

Litterært bransjetreff i Harstad 25 – 26 juni 2021

Fabelaktig program, mulighet til å møtes, i takknemlighet til Aud Tåga som trer inn i pensjonistenes rekker rett etter nok en avvikling av bransjetreffet og den formidable jobben hun har gjort som leder av «Nordnorsk litteraturstrategi» – alt dette fortjener en grand salut! Gratulerer, litteraturbransjen i Nord-Norge – dere får igjen servert noe enestående på et sølvfat i Harstad i slutten av juni.  

les mer

Se bibliotekene i Nordland i 3D!

Mange bibliotek har fått skannet digitale tredimensjonale modeller av egne biblioteklokaler. Dette åpner for formidling av litteratur og digitale tjenester, guidede turer gjennom biblioteket og aktivitet i bibliotekrommet, på helt nye måter. Nå kan du besøke biblioteket virtuelt fra din egen stue, og gå blant hyllene i en 3D-modell.

les mer

Bli kjent med barneavdelingene i fylket

Fylkesbiblioteket inviterer våren 2021 til en rekke Teams-møter hvor bibliotekene som er med i nettverket for barne- og ungdomsbibliotekarbeid i Nordland presenterer sin barne- og ungdomsavdeling og tilbudet biblioteket har til barn og unge. 

les mer

Det har vært en del spørsmål koblet til fjernlån fra bibliotek i Norden, da dette er en tjeneste vi ikke lenger tilbyr etter nedleggingen av fjernlånet i Rana. Med denne korte instruksjonsvideoen kan biblioteket selv finne ut hvordan man bruker tjenestene

les mer

Ledig stilling: Spesialbibliotekar/bibliotekar litteraturformidling

Vi har en medarbeider som prøver seg i annen stilling, og derfor lyser vi ut et års vikariat som spesialbibliotekar/bibliotekar med mulighet for fast ansettelse. Stillingen har arbeidssted Narvik, men det første året kan det åpnes opp for å jobbe i Mo i Rana. Søknadsfrist 12/3-2021.

les mer

Tøyveskebiblioteket Les Høyt!

Tøyveskebiblioteket Les Høyt! er et barnehagebibliotek- og høytlesingsprosjektt utviklet av Nordland fylkesbibliotek til bruk av alle folkebibliotekene i fylket. På denne siden kan du se hva tøyveskebiblioteket inneholder  og bestille til ditt bibliotek.

les mer

Lesersørvis – velkommen til digitale samlinger!

Viken fylkesbibliotek, med Vanja Øyrås i spissen, har laget et kurs i Lesersørvis som de har lagt ut på Bibliotekutvikling.no. Det er fullt mulig å følge dette kurset alene. Vi tenker imidlertid at det kan være greit å gå igjennom kurset sammen, særlig for dere som er alene på biblioteket. Vi ønsker derfor å tilby en felles kursgjennomgang nå i vinter, hvor vi ser filmene hver for oss og har fem fellessamlinger på teams der vi går igjennom noen oppgaver sammen/i grupper.

les mer

Digitalt faglig påfyll: Samtidslitteratur i barnehagen

Fylkesbiblioteket i Nordland har invitert Norsk barnebokinstitutt til å bidra med faglig innhold i satsingen på barnehagebibliotek, og det er veldig gledelig å kunne invitere alle bibliotek- og barnehageansatte i Nordland til digitalt faglig påfyll via Teams den 28. januar klokken 09.30-10.30.

les mer

363 000 til formidling i Nordlandsbibliotekene

Folkebibliotekene i Nordland er tildelt 363 000 til formidling Fylkesbiblioteket utlyste tilskudd til formidling med øvre grense på kr 15 000. Temaer som ble støttet var: Samisk synliggjøring og formidling Barne- og ungdomsbibliotek Ny teknologi  [table id=19...

les mer

Samisk formidling, rapport 2020

I forbindelse med utarbeidelsen av Nordland fylkesbibliotek sin handlingsplan, ønsket vi å kartlegge situasjonen for den samiske litteraturen og formidling i bibliotekene. Kartleggingen er også en oppfølging av samarbeidsavtalen mellom Nordland fylkeskommune og...

les mer

Oppdateringer i det samiske skiltprosjektet

Fylkesbiblioteket har i samarbeid med flere samiske samarbeidspartnere utarbeidet maler for oversetting av hyllemerking og skilting til de samisk språkene.  Nå er det kommet oppdaterte filer med samiske oversettelser. Et av tiltakene bibliotekene i Nordland kan søke om støtte til er samisk synliggjøring og formidling.

les mer

Velkommen til Nordlands adventskalender med 24 litterære godbiter fra landsdelen

2020 har vært det store gjennombruddsåret for digitale arrangement. I Nordland har bibliotekene tatt ballen, og fylkesbiblioteket kan sammen med bibliotekene nå stolt presentere 14 litterære arrangement, som er produsert fra Brønnøy i sør til Narvik i nord, i lukene på adventskalenderen. Vi kan lokke med arrangement for barn og for voksne. Her er fortelling, kokebok, krim, lyrikk, science fiction og tegneserie. Kanskje kan arrangementet Yoga for barn friste noen stivbeinte voksne også? Se hele programmet og mer info om kalenderen her.

les mer

Nye e-bøker på infoskjermene i Nordland

I det siste har vi lagt ut nyheter i BookBites på infoskjermene i bibliotekene i fylket. Først ut var voksentitler på gresskarbunn, nå er de byttet ut med nye ungdomstitler.

les mer

Samisk bibliotektjeneste- SÁMI GIRJERÁDJUBÁLVALUS

Bloggen Samisk bibliotektjeneste i Troms – Sámi girjerádjubálvalus er en informasjonstjeneste som skal gjøre det lettere for bibliotekene å orientere seg i og holde seg oppdatert på nye utgivelser om samer og samiske forhold, og samisk litteratur, musikk og film.

les mer

Samisk språk i biblioteket!

Vi ønsker å synliggjøre de samiske språk i bibliotekene og vil med dette bidra til språklig likestilling, og bevisstgjøring om samisk tilstedeværelse.

les mer

Workshop for 3D-skannede bibliotek

Sett av datoen! 2. november kl. 09.00-11.30 kjører vi et workshop som vil være veldig nyttig for de bibliotekene som fikk sitt bibliotek skannet i sommer. Dere vil lære om programvaren Matterport, hvordan legge til innhold som tekst, bilde og video i 3D-modellene til bibliotekene.

les mer

Digitalt Bibliotekmøte 2020

Det endelige digitale programmet er klart! Dette, og annen informasjon om årets faglige og sosiale høydepunkt for bibliotekansatte i Nordland finner du her. OBS! her finner du nå lenke til møtet

les mer

Høstens bestselgere i bookbites

Den siste tiden har høstens store utgivelser og forfatternavn tikket inn i bookbites, og vi tenkte at det kunne være en god anledning til å markedsføre e-boktilbudet i bibliotekene i fylket.

les mer

Folkehelseuka i Nordland 7.-13. september

Det skjer mye godt og positivt folkehelsearbeid i fylket denne uka, også i bibliotekene. På Dønna blir det en ny LitteraTUR, i Hadsel strikkekafe og på Fauske blir det lunsjkonsert, blant mye annet. Finn mer info og de ulike kommuneprogrammene her.

les mer

Nye samiske utgivelser

Trøndelag fylkesbibliotek fortsetter samarbeidet med Sametinget og Egmont forlag I januar utga Egmont en bildebok fra filmen «Frost 2», med handling fra halve filmen. Det er et vanlig Disney-grep for å møte/utnytte/følge opp tidlig entusiasme uten å røpe handlinga i...

les mer

Inspirasjonssamlinger for leseombud

Foreløpig program er klart, og påmeldingen er åpnet! Informasjon om årets faglige og sosiale høydepunkt for bibliotekansatte i Nordland finner du her.

les mer

Digitale arrangement fra Nordland

Søknadsfristen er gått ut, og det er kommet inn søknader fra ti kommuner i Nordland, flere av bibliotekene hadde sågar gode ideer til flere arrangement. Planene er svært varierte, les mer her.

les mer

Sommerles + BookBites = sant

I BookBites i Nordland finner man nå bokhyller til Sommerlesere med bøker og lydbøker. Fylkesbiblioteket har også kjøpt inn rollup med markedsføring av BookBites til alle kommunene i fylket.

les mer

1. juni starter Sommerles 2020!

I fjor leste hver Sommerlesdeltager i Nordland i gjennomsnitt 12 bøker hver, og i år har 33 folkebibliotek i Nordland spennende bøker og premier klare til årets store høydepunkt!

les mer

Bibliotekmøtet i Nordland 2020

Årets bibliotekkonferanse i Nordland går over tre dager i vakre Lofoten. I disse pandemitider planlegger vi også for en alternativ og tilpasset digital variant på de samme dagene.

les mer

Havmannprisen 2020

Kjersti Anfinnsen ble tildelt Havmannprisen for romanen De siste kjærtegn. Nordland fylkesbibliotek gratulerer med prisen!

les mer

Bidra i Karanteket

Meieriet bibliotek og Nordland fylkesbibliotek har utviklet Karanteket, en nettside med oversikt over digitale bibliotekressurser.
Vil ha ditt arrangement synlig på Karanteket, eller har du lyst til å teste ut og bidra med digital formidling som egner seg som bloggposter, er det bare å sende oss en e-post. 

les mer

Korona og fjernlån?

Ny kunnskap om Korona gjør at fylkesbiblioteket gjenopptar fjernlån av bøker og annet materiale.

les mer

Flere e-bøker i BookBites

Som en del av tiltakspakken for å sikre befolkningen tilgang til bibliotektjenester når bibliotekene er stengt har regjeringen bevilget 20 millioner kroner til innkjøp av e-bøker til folkebibliotek.

les mer
Translate »